Hárs, bálványfa, szelídgesztenye – Erősödhetnek az allergiások tünetei

A csapadékos időszaknak köszönhetően a pázsitfűfélék pollenszórása jelentősen lecsökkent június első felében, azonban a meleg időjárás hatására a pollenkoncentráció újra emelkedik – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

A közlemény szerint a pollenterhelés jelenleg országosan magas, a következő napokban helyenként pedig a nagyon magas szintet is elérheti. Az NNK mérési eredményei alapján a pázsitfűfélék pollenszezonja az idei évben erősebb a tavalyi évhez képest.

Hozzátették, allergiás tüneteket okozhat még néhány fa pollenszórása is.

Ezek az alábbiak:

  • hárs,
  • bálványfa és
  • szelídgesztenye.

Az NNK felhívása szerint ezek mellett már a legtöbb nyári lágyszárú allergén pollenszórása is elindult. A csalánfélék virágpora országosan közepes és magas koncentrációban van jelen, csúcsidőszakuk július végén, augusztus elején várható. Az útifű és a lórom pollenkoncentrációja még jellemzően alacsony, azonban a következő időszakban várhatóan egyre több helyen érheti el a közepes, magas szintet.

Néhány jó tanács:

  • Rendszeres fűnyírással, kaszálással javítható a helyzet, azonban fűnyírás során allergiás, asztmás személy lehetőleg ne tartózkodjon a közelben.
  • A lakásban gyakran végezzünk nedves portörlést, amellyel eltávolítjuk a lerakódott pollenszemeket.
  • A várható pollenhelyezről tájékozódhat az NNK naponta frissülő előrejelzésének követésével!

 

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: