Felfedi magát a vadmacska a Budakeszi Vadasparkban

Hogy ki a Rejtőzködő? A Budai-hegység és a Pilis titokzatos ragadozója, a vadmacska kerüli az ember közelségét, éppen ezért a nagyközönség keveset tud róla. Május 20-án, a Budakeszi Vadaspark hagyományos vadmacska napján mindent megtudhatunk erről a veszélyezetetett fajról és a hozzá, valamint a szelíd, házi változatához kapcsolódó hitekről és tévhitekről. Interaktív, játékos programok, jótékonysági futóverseny és bemutatók – a vadmacska nap az egész család számára tartogat kalandokat.

Fotó: Budakeszi Vadaspark

Ritka eset, hogy a nagyközönség nyílt napon ismerkedhet meg egy tudományos természetvédelmi program minden részletével. A Vadmacska Fajmegőrzési Programot a Budakeszi Vadaspark indította el, a Pilisi Parkerdő Zrt., a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága (azaz a DINPI) és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) együttműködésével. A projekt célja a 2012-óta fokozottan védett faj, a „tisztavérű” vadmacska kutatása, védelme, genetikai tisztaságának feltérképezése, rejtőzködő életmódjának tanulmányozása. A program egyik újdonsága a „civil tudomány”, azaz a laikus közösségek bevonása a kutatásba – többek között az ezen a linken található kérdőív kitöltésével lehet segíteni a kutatóknak.

Fotó: Budakeszi Vadaspark

A vadmacska napon a vadaspark szakemberei érthető és szórakoztató módon, színes programokon, kötetlen beszélgetéseken, tematikus játékok révén mutatják be a projektet. A Pilisi Parkerdő interaktív terepasztallal teszi élményszerűvé a vadmacska élőhelyét, az „örökerdőt”. A DINPI munkatársai, természetvédelmi őrei többek között a kameracsapdázás trükkjeivel ismertetik meg az érdeklődőket. A MATE és az ELTE, valamint civil szervezetek a macskák viselkedésével, a felelős macskatartás fontosságával kapcsolatban tartanak felvilágosító, szemléletformáló bemutatókat.

A programok egyik legizgalmasabb része a Nagy vadmacska küldetés elnevezésű jótékonysági futóverseny, amelyen a 350 méteres családi rövidtávtól a 2, 4, 12 kilométeres „középtávokon” át terep-félmaratonig vagy 3×7 kilométeres váltóig sok-sok versenyszámban próbálhatják ki magukat az érdeklődők – és emellett még jót is tesznek, hiszen a nevezési díjból befolyó bevételt a Vadmacska Fajmegőrzési Program támogatására fordítják.

A május 20-i vadmacska nap részletes programja ezen a linken található.

(MTI)

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: