Születésnapi programmal ünnepel a 44 éves Budakeszi Vadaspark

A főváros környékének leglátogatottabb természetismereti bemutatóhelye, a Budakeszi Vadaspark 44 évvel ezelőtt, április 29-én nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt. Az erdő kapujának nevezett ökoturisztikai látványosság mára több mint 180.000 ezer látogatót fogad évente. Az évforduló alkalmából április 30-án különleges születésnapi szakvezetésre várják az érdeklődőket. A program a belépőjegyen felül ingyenes, előzetes bejelentkezés nem szükséges.

Fotó: Budakeszi Vadaspark

A mai Vadaspark területe egykor Vörös-hegyként volt ismert, ahol az 1960-as évek végére fejeződött be egy nagy erdőfelújítási program, és nem sokkal később megszüntették a közelben zajló dolomitbányászatot is (Vim súrolószer innen származott), megalapozva ezzel a terület újrahasznosítását. Ekkor született meg egy gyalogosan bejárható, a hazai nagyvad- és apróvadfajokat a természetes környezetükben bemutató vadaspark ötlete. (Az ötlet eredete az 1972-es Buenos Aires-i Erdészeti Világkongresszusra vezethető vissza, ahol magyar javaslatra bemutatták az erdők új felhasználási funkcióját: a közjóléti célú erdőgazdálkodást.) A fejlesztés során több mint hat kilométer gyalogutat, eső ellen védő kunyhókat, pihenőhelyeket és tűzrakóhelyeket építettek ki. Végül a Pilisi Parkerdő 1979. április 29-én nyitotta meg a húsz hektáron elterülő Budakeszi Vadasparkot, melynek máig legfontosabb célja, hogy természetes élőhelyükön mutassa be az Európában őshonos és a Kárpát-medencébe betelepült állatvilágot.

Ezt követően a Vadaspark évről évre fejlődött. Az 1980-as években épült kifutókban apróvadfajok kerültek bemutatásra és egymást érték a közönség igényeit és kényelmét figyelembe vevő infrastrukturális fejlesztések. Ebben az időszakban épült az impozáns főbejárat a totemoszloppal és az ikonikus, életnagyságú, bronz szarvasbika-szoborral, amely azóta a Vadaspark jelképévé vált. Elindult az oktatási tevékenység, és azóta több tízezer gyerek ismerte meg itt testközelből az őket körülvevő természetet és állatvilágot.

A kilencvenes évekre a Budapesten és környékén lakók számára a Budakeszi Vadaspark az egyik legfontosabb természeti ismeretterjesztő helyszínné vált. 1995-ben egy szerencsétlen tűzesetben leégett a fogadóépület – ezután olyan erejű civil támogatottság bontakozott ki, amelynek köszönhetően hamar újjáépülhetett, sőt további egységekkel egészülhetett ki. Azóta is folyamatos változások és újítások jellemzik a Vadasparkot. Interaktív tanösvények, tematikus játszóterek és oktatóterem épült. A Vadaspark fejlesztései elsősorban az óvodás és iskolás korú gyermekek oktatását, a kikapcsolódást kereső családokat célozzák, így aztán az elmúlt évtizedben színes programkínálattal széles közönségigényt kiszolgáló családi kikapcsolódási centrummá nőtte ki magát.

Azonban a szórakoztató-turisztikai-ismeretterjesztő szerepkör mellett a Budakeszi Vadaspark sosem vesztette szem elől, hogy nem csupán programhelyszín, de valódi állatkerti feladatokat ellátó intézmény. A tudományos-ökológiai munka legjelentősebb eredménye a Pilisi Parkerdővel és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósággal közösen létrehozott, két éve zajló Vadmacska Fajmegőrzési Program.

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: