Nincs más lehetőség: le kell bontani a Fancsikai kilátót

A NYÍRERDŐ Zrt. Debreceni Erdészetének kezelésében levő Fancsikai kilátó műszaki állapota sajnos olyan mértékben leromlott, hogy balesetveszélyessé vált, és az erdőgazdaságnak az építmény lebontása maradt az egyetlen lehetősége – tájékoztat a társaság.

A fából készült, 13,5 méter magas kilátót 1980 szeptemberében adták át.

A NYÍRERDŐ Zrt. 2023. áprilisában faanyagvédelmi szakértői véleményt készíttetett a létesítményről. Eszerint a szerkezet lokális javításokkal nem helyreállítható, a kilátó elbontása javasolt. A tető és lépcsőszerkezet jelentős része korhadt, az építmény egyes tartószerkezeti elemeit jelentős biotikus és abiotikus károsodások érték. Az ún. alsó szoknya jelentős területen gombakárosított, a károsítás több helyen a rudazatokra is átterjedt.

Az erdőgazdaság ugyancsak ebben a hónapban beszerzett tartószerkezeti szakértői véleményt is. Eszerint a szerkezet jelentősen károsodott, jelenleg veszélyes állapotú, funkciója szerint nem használható, lezárása szükséges.

A szakértői vélemények alapján döntött úgy a NYÍRERDŐ Zrt., hogy elbontatja a Fancsikai kilátót, a munka elvégzésére pályázatot írt ki.

Mivel a létesítmény balesetveszélyes, a társaság kéri az erdőjárókat, hogy vegyék figyelembe a kihelyezett figyelmeztető táblát és ne menjenek fel a kilátóba. Keressék fel inkább a Hármashegyi és az Erdőspusztai Arborétum területén található kilátókat.

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: