Milyen az élet záróra után? Less be a Budakeszi Vadasparkba!

Tavasszal újra indulnak a nagysikerű éjszakai szakvezetések a Budakeszi Vadasparkban. Ezeken – a szokásos nyitvatartási időn kívül – a látogatók az éjszakai életet élő állatok aktivitásával ismerkedhetnek, játékos és élményszerű módon.

Fotó: Surányi Linda, Budakeszi Vadaspark

Miután a vadaspark hivatalosan bezárja kapuit, sötétedés után újra megnyílik az Éjszakai szakvezetésen részt vevők számára. A szakvezetésen csak előre regisztrált vendégek vehetnek részt, és a két és félórás séta végére a résztvevők jó hangulatú közösségé kovácsolódnak össze. Az éjszakai túrákat baráti társaságoknak és olyan családok számára ajánljuk, ahol a gyermek hét év feletti és nem fél a sötétben, így egészen biztos, hogy kalandos élményben lesz részük. Az esti alvás miatt sem kell aggódni, mert a szakvezetés késő délutántól kora estéig, nagyjából fél kilencig tart. A programra érdemes felkészülten érkezni, a hátizsákban feltétlenül legyen valamilyen világító eszköz (elem-, vagy fejlámpa), folyadék és meleg öltözet.

A programokra csak elővételben válthatók jegyek az interneten.

Az éjszakai program iránt érdeklődők két szakvezetés közül választhatnak. Az évek óta nagy sikerrel futó, hagyományos Nagyvadak Éjszakáján az éjszaka madarai mutatkoznak be, mint a macskabagoly, a hóbagoly, a fülesbagoly és a kuvik. Majd a Nagyvad körletben a sün, őz, muflon, vaddisznó, dámszarvas, medve, farkas és gímszarvas záróra utáni életével ismerkedhetnek a résztvevők.

A tavaly ősszel nagy sikerrel debütáló Varázslatos Állatvilág éjszakai szakvezetés egy Állatijó bemutatóval kezdődik, majd pedig olyan Vadasparkban élő állatokat ismernek meg a látogatók, akiket a mesék és mondák varázslatos tulajdonságokkal ruháztak fel. A különleges séta során a vadmacska, sakál, holló, róka, patkányok, nyestkutya, baglyok, galambok, gímszarvas, farkasok és a medve éjszakai életébe pillantanak bele a résztvevők.

A vadaspark éjszakai élete

A Budakeszi Vadasparkban élő állatok közül többen is éjszakai életmódot folytatnak, mikor a nap lenyugszik, ők akkor kezdik – vagy épp folytatják – a szokásos napi rutinjukat. Ezek az állatok a nyitva tartási időben ugyan megtekinthetőek, de általában ilyenkor pihennek vagy alszanak, ezért a látogatók nem láthatják őket aktív időtöltés közben, amikor játszanak, esznek vagy éppen vadásznak. Ennek megoldására indította útjára évekkel ezelőtt az Éjszakai szakvezetés programot a Budakeszi Vadaspark, ahol a látogatók szakvezető kíséretében bepillantást nyerhetnek a Vadaspark záróra utáni életébe.

Fotó: Surányi Linda, Budakeszi Vadaspark

Az Éjszakai szakvezetéseken olyan érdekességeket lehet látni az állatok külsején és életmódjában, amelyek nappali körülmények között csak nagyon ritkán megfigyelhetőek. A sötétedés után aktív állatokat nokturnális élőlényeknek nevezzük, amelyek legfőbb tulajdonságai közé tartozik, hogy általában remek hallással és szaglással rendelkeznek. Az evolúció során látásuk kifejezetten igazodott éjszakai életmódjukhoz. Akadnak köztük olyan állatok, akik a nappali és éjszakai körülményekhez is jól alkalmazkodnak, ilyenek például a macskafélék, vadászgörény, pele vagy patkányok. Megfigyelhető az is, hogy az éjszaka jól látó élőlényeknek általában testükhöz képest nagy szemük van, hogy ennek segítségével kompenzálja az éjszakai gyenge fényviszonyokat, mint például a bagolyfélék.

A Budakeszi Vadaspark célja, hogy a Kárpát-medencében őshonos állatokat a látogatók tapasztalati úton ismerjék még. Olyan élményeket szerezhessenek, amelyeket egy klasszikus állatkerti séta során nem. A tematikus szakvezetések és foglalkozások kiemelten fontosak, amelyek során a Vadasparkba látogatók aktív részesei lehetnek a programnak, kérdéseikre azonnal választ kaphatnak az állatgondozóktól és szakvezetőktől. Iskolás csoportok 25 fő felett külön Éjszakai szakvezetést kérhetnek.

A Budakeszi Vadaspark vezetésének fontos, hogy minden lehetőséget megragadjon a látogatók állatokkal, azok tartásával kapcsolatos tudásának bővítésre, mindezt játékos és informatív tanulási módszerekkel. A Vadaspark oktatási programjának kialakításánál szempont volt, hogy az minden igénynek megfeleljen, így az óvodás és iskolás csoportfoglalkozások mellett, megtalálhatóak a családdal látogatható programok is.

(Budakeszi Vadaspark)

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: