Mik lehetnek a bokaficam okai? Mit lehet ellene tenni?

A bokaficam egy igencsak kellemetlen és fájdalmas traumás állapot. Általában akkor ficamodhat ki a bokánk természetesen, amikor a legkevésbé számítunk rá. Van akinél ez egyszeri alkalom, azonban olyan is akad, akinél rendszeresek a bokaficamok. Mit tudunk tenni ellene?

 Miért ficamodhat ki a bokánk?

A bokaficam alapvetően azt jelenti, hogy a bokaszalagok egy rossz mozdulat – esés, csúszás – hatására már nem tudják a helyükön tartani a bokacsontot. Ez végül azt eredményezi, hogy a bokacsont elmozdul. Ritkább esetben akár olyan mértékben, hogy azt manuálisan helyre kell tenni az eredeti állapotába. Az ínszalag alapvetően egy nagyon erős, ám rugalmas részünk, aminek egyik funkciója az, hogy a csontokat is a helyén tartsa – hogy azok ne mozduljanak nagyon el. A bokaficamnál egy erős behatásra az ínszalag túlmozdul a csontokkal együtt és ez a sérülés, rándulás igencsak fájdalmas tud lenni. A bokaficamot viszont meg is lehet előzni. Ennek egyik módja a sport, amivel erősödhetnek az ínszalagok is, illetve a megfelelő testsúlyhoz való izomzat szintén nagyban hozzájárul a megelőzéshez.

Hogyan kezelhetjük a bokaficamot?

Ha megtörténik a baj, akkor általában hideg vizes borogatással szokták otthon kezelni a bokaficam által keletkezett duzzanatot. Azonban megesik, hogy annyira erős a sérülés, hogy ez kevés. Ilyenkor lehet gyógytornászhoz fordulni, akik speciális masszírozással és mozgatással segítenek a rehabilitációban. Ezen kívül a gyógytorna arra is kiterjed, hogy az ínszalagokat tartó izmokat megerősítsük, ugyanis a leggyakoribb probléma egy bokaficam esetén az, hogy túl gyengék a tartóizmok. A megerősödésével elkerülhetőek az ilyen balesetek. A gyógytornász komplexen kezeli a testet, ezért a terápia arra is kiterjed hogy például a mozgáskoordinációnk jobb legyen, ami szintén csak a megelőzéshez szükséges. A különféle mozdulatok segítenek az egyensúlyérzékünk javításában, növelik a testünk stabilitását, valamint a egész test vérkeringését. A bokaficam – főleg ha hosszú ideig nem kezelték megfelelően – gyakran okoz a csípőben, derékban is fájdalmakat. Hiszen az akaratlanul hibás testtartás – amivel testünk szeretné tehermentesíteni a bokánkat – terhet rakhat ezekre a területekre. A gyógytornászok ilyenkor ezt a problémát is együtt orvosolják a bokaficammal. A bokaficam kezeléséről a Gyógytornászom rendelő weboldalán olvashatsz bővebben.

Megnyúlt bokaszalag

Megesik az is, hogy a bokánk nem csak egyszer, hanem igen gyakran kificamodik. Ilyenkor a már egy korábbi trauma miatt megnyúlt ínszalag lehet a ludas. Ebben az esetben is segíthet a gyógytorna. Azonban, ha a megnyúlás nagyon előrehaladott mértékű akkor a legjobb az, ha a megnyúlt ínszalagokat egy egyszerű műtéti beavatkozással a megfelelő méretre húzzák. A beavatkozás után, amikor már lekerül a gipsz, szintén szükség lehet gyógytornászra, aki rehabilitációs gyakorlatokkal és tornával segíti a gyógyulást.

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: