Megújulnak a Pilis és a Visegrádi-hegység bringaútjai

Az erdei ökoturisztikai infrastruktúra fejlesztése a fenntarthatóságot szolgálja. Az állami erdőgazdaságok az erdőkezelésbe integrált módon, a védelmi és gazdasági törekvésekkel összhangban bővítik a turisztikai hálózatot – emelte ki Zambó Péter erdőkért és földügyekért felelős államtitkár a Pilis Bike hálózat felújított szakaszának átadása alkalmából.

Fotó: Fekete István, AM

A Pilisi Parkerdő Zrt. az elmúlt években 350 kilométer erdei kerékpárutat jelölt ki a Budai- és a Visegrádi-hegységben, illetve a Pilisben. Ez a Pilis Bike hálózat, melyet évente több tízezren használnak, és útvonalai az ország leglátogatottabb erdei kerékpárútjai közé tartoznak. A társaság az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ partnerségével 45 kilométert – a Pilis Bike közel tizenöt százalékát – újított fel 2022 nyarán és őszén.

A negyvenöt kilométernyi erdei kerékpárút nagy része új aszfalt-, illetve zúzottköves burkolatot kapott. A felújítás összesen több mint nyolcvanezer négyzetméternyi burkolatot érintett. A burkolat mellett számos helyen megoldódott az alámosott, és ezért megcsúszott útpálya vízelvezetése, az útalap és a földművek megerősítése. A projekt fontos része volt az erdőt védő sorompók kerékpárosbarát megoldással történő átalakítása.

A Pilisi Parkerdő – küldetésével összhangban és rendszeres erdőkezelési tevékenységén túl – az elmúlt évtizedben számos beruházást hajtott végre, hogy a Budapest környéki erdők a lehető legjobban és legtermészetesebben szolgálják az itt lakó több mint hárommillió ember és az ide látogató turisták kikapcsolódását. A több mint egymilliárd forintos, négy hónapig tartó kerékpárút-fejlesztési beruházás az erdei turizmusban újszerűnek számító igényre ad választ, amikor a sportolók mellett az amatőr és családos kerékpár túrázók számára is jól használható infrastruktúrát hozott létre az ország leglátogatottabb erdőterületén.

(AM Sajtóiroda)

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: