Ezek a legjobb téli madáreleségek

Az első fagyok beköszöntétől a kora tavaszig tartó hónapokat a madarak etetési időszakának tekintjük. Ilyenkor a természetes magforrások egyre inkább megfogyatkoznak, így ránk vár a feladat, hogy a szűkös téli időszakban étellel-itallal (és némi búvóhellyel) lássuk el az itthon maradt, valamint az északabbra fekvő régiókból hozzánk menekülő madarakat.


A legjobb téli madáreleségek közé az alábbiak tartoznak:

  • Napraforgó
  • Kukorica
  • Dió
  • Gyümölcs (alma)
  • Bogyók (vadszőlő, borostyán, tűztövis)
  • Állati zsiradék (sertés-, liba- és kacsazsír, háj)
  • Víz (itató és fürdő gyanánt használják a madarak)

” Az őszi búza az ember legnemesebb tápláléka. A gabonafélék kisebb szemű magjai telente a madarak alapvető táplálékát jelentik. Táplálkozásuk hasonló az emberéhez.”  (Henry David Thoreau, Walden)

Állati zsiradék

Az egyik legjobb téli etetőanyag az állati zsiradék: a sertésháj, a kacsa- és libazsír, a zsírszalonna és a faggyú, amelyekbe magokat keverhetünk, de a boltokban is számos formában találhatunk ehhez hasonló, állati zsiradék alapú madáretető golyókat. Ezeket általában hálós anyagokban árulják, amit csak ki kell akasztani az ablakba, vagy egy kertben álló fa ágaira, mert a madarak könnyen rákapaszkodnak és kicsipegetik a számukra fontos tápanyagokat. Ilyen golyókat házilag is készíthetünk sótlan zsírszalonna kiolvasztásával, vagy hagyományos zsír felolvasztásával. Ha nincs használható golyó formánk, a zsírba ágyazott magokat a jégkocka fagyasztóban is elhelyezhetjük – ez esetben golyók helyett zsiradék-kockákat kapunk. A széncinegék és a verebek különösen szeretik a zsiradék alapú magos golyókat, míg a bolti vajtéglákra szívesebben jönnek a fekete rigók és a vörösbegyek.

Olajos magvak

A legjobb madáreleségek egyike a natúr, magas olajtartalmú fekete napraforgómag. A boltokban kapható madáreleségekbe általában kölest és más apró szemű magot is kevernek, ami a kisebb testű madaraknak (ökörszem, vörösbegy) remek eledel lehet. Hántolt napraforgómagot is vehetünk a madaraknak, bár az sokkal drágább, mint az apró fekete olajos magvak. A széncinegék, a feketerigók és a balkáni gerlék egyaránt szívesen csemegéznek az ilyen magkeverékekből, a vörösbegyek és a kisebb testű madarak azonban inkább a magtörmeléket részesítik előnyben.

MTI Fotó: Komka Péter

Diófélék

Drága, de különleges csemege a dió, amely minden szükséges fehérjét, zsírokat és vitamint biztosít a madarak számára. A héj nélküli mogyoró vonzó lehet a kék szajkók és a harkályok számára, de a kisebb madarak is szívesen kicsipegetik a diót a héjából. A földimogyoró a feketerigók, a szajkók és verebek kedvence. A dió mellett (natúr) kesudiót, pisztáciát is adhatunk a madaraknak, de mivel ezek meglehetősen drágák, jobb, ha csak kis mennyiségben keverjük az etetőbe ezeket a szórt magok közé.

Gyümölcsök

Az alma, a körte és a narancs a szajkók és a harkályok kedvelt tápláléka. Az almát faágra szúrhatjuk, felköthetjük, félbe vágva az etetőbe tehetjük. A bogyókat érdemes az etetőre vagy az ahhoz közeli ágakra akasztani – illetve, ha nincs macska a közelben és nem esik a hó, a magokat, almákat és bogyókat a földre is lehet szórni. Ebben az esetben érdemes a magok fölé néhány gallyat tenni, ami megvédi őket az esetleges hóeséstől (ami hazánkban újabban igencsak ritka, így ez egy használható módszer). A gyümölcsöket minden áttelelő rovarevő madár kedveli, de különösen a feketerigóknak, a vörösbegyeknek és a cinkéknek okozhatunk velük nagy örömet.

Áruházi magkeverékek

Ha elkötelezett madáretetők vagyunk, érdemes a nagyobb áruházakban 10 kilós zsákban megvenni madáreleséget, ezzel pénzt takarítunk meg, és egész biztosan elegendő magunk lesz a szezon végéig, amit kiszórhatunk a kertünkben élő madaraknak. A bolti magkeverékek jellemzően napraforgót, kukoricát, kölest, hajdinát és más magvakat tartalmaznak.

Vigyázat! Romlott magok!

A romlott magok penésszel, ürülékkel, gombával és más vegyi anyagokkal lehetnek szennyezettek. A penész és a gomba különféle madárbetegségekhez vezethet, ezért az ilyen magkeverékeket mindig dobjuk ki, az etetőt pedig alaposan takarítsuk ki.

A régi madáretetőkből megmaradt magok szintén nem jók, mivel valószínűleg már rég elveszítették a tápértéküket, ezért ki kell dobni őket. A nedves és egymáshoz ragadt magokat is el kell távolítani az etetőkből. Sose tartsa meg az előző évi madáretető csomagokat és zsákokat, a szezon alatti tárolásukra pedig használjon nagy, fém, szorosan záródó fedelű dobozokat.

Madáretető helyek

Komolyabb téli viharok, havazás és fagyos eső idején egy-egy bokor vagy fa takarásában lévő terület megtisztítása sok faj számára életmentő lehet. A függő etetőket és cinkegolyókat zsinegekkel vagy drótokkal függesszük fel a terasz gerendájára, vagy néhány vastagabb, vízszintes faágra, illetve az ereszcsatornára úgy, hogy csak néhány méterre legyenek az ablakoktól. Lehetőleg déli fekvésű, napos helyet válasszunk.

Dúctetős madáretetőt akkor vásároljunk, ha van olyan hétvégi házunk vagy nyaralónk, amelyet ritkábban látogatunk, ám szeretnénk ott is gondoskodni a madarak etetéséről. Az ilyen típusú etetők oszlopon állnak, felülről fedettek, és egyszerre nagy mennyiségű magot is szórhatunk az aljukba.

Amennyiben nincs kertünk és nem tudjuk hová felfüggeszteni a madáretetőt, használhatunk tálcát vagy cserépalátétet is madáretető gyanánt – ez esetben fúrjuk ki a tálca alját, hogy az eső vagy hólé ki tudjon csorogni belőle.

Mit ne adjunk soha a madaraknak?

  • Háztartási hulladékot
  • Kenyeret, kenyérmorzsát
  • Chipset
  • Pattogatott kukoricát


(Ordódy Eszter – Agrofórum Online)

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: