Zoológiai szenzáció: szűznemzéssel születhetett rákosi vipera a Szegedi Vadasparkban

,,Nagy volt a meglepetés, amikor először szembesültünk azzal, hogy valami különös eset történt a Sancer-tó partján elhelyezkedő terráriumban. Biztos? – kérdeztük az első szemtanúkat. Fotó bizonyította azonban, hogy valóban született egy kis rákosi vipera augusztus utolsó napjaiban” – hívja fel a figyelmet a Szegedi Vadaspark. Az utolsó kétségeket az oszlatta el, hogy a park munkatársai közelről is meg tudták vizsgálni az ifjú mérges kígyót. A kétkedésre jó okuk volt a szakembereknek, hiszen 2-3 éve csak ugyanazok a nőstény rákosi viperák éltek a terráriumban.

Sajnos kizárható a romantikus magyarázat, hogy egy környékbeli vipera lovag jutott be és hódította meg az egyik nőstény szívét, majd kevésbé lovagias módon továbbállt. Ugyanis Magyarország egyik legritkább hüllőjéről van szó, amelyet már a kipusztulás fenyegetett. Bár a hazai természetvédelem egyik sikertörténete az, hogy sikerült megmenteni a kígyófajt, még viszonylag kis területen és számban élnek vadon, Szeged környékén nem fordulnak elő. Akkor mi magyarázhatja a „csodát”? A vadasparkban Halpern Bálintnak, a Rákosivipera-védelmi Központ szakemberének segítségét kérték, aki megvizsgálta a viperákat. Csodáról természetesen szó sincs, de zoológiai szenzációnak számít az eset, hiszen elmondása szerint ugyan erre eddig nem hallott példát ennél a fajnál, más hüllőknél előfordulhat a szűznemzés, vagy az, hogy a nőstények extrém hosszan tárolják az ivarsejteket. A választ a kérdésre majd egy genetikai vizsgálat adja meg, amelyet a Központ szakemberei végeznek el.

,,A kis viperát elkülönítettük a többiektől, így most a látogatóink továbbra is csak a szülőket láthatják a naposabb órákban, amíg téli nyugovóra nem térnek a helyükön kialakított telelőüregben. Ha melegebb az időjárás, még november elején is a felszínen tartózkodhatnak rövidebb időkre. A vipera fióka egyelőre tehát a háttérben cseperedik, a telet meleg terrárium biztonságában töltve.”

A Rákosivipera-védelmi Központ tájékoztatója szerint idén is sikeres volt a tenyésztő program – nem csak a vadasparkban.

(Szegedi Vadaspark)

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: