Átadták a Pilisi Pálos tematikus utat

A Pilisi Pálos tematikus út kialakítása egy szakrális kötődésű, és mint neve is mutatja, pálos szellemiségű és értéket hordozó, a pálos rendhez szorosan kapcsolódó kezdeményezés. Célja, hogy mindazok számára teremtsen lehetőséget a természetjárásra, akik vallási, lelki, spirituális indíttatásból vagy kulturális érdeklődéssel járják az utat, tegyék azt egyénileg vagy csoportosan.

Fotó: Vermes Tibor, AM Sajtóiroda

A Magyar Pálos Rend Első Remete Szent Pál Rendje és a Pilisi Pálos Utak projektben vele együttműködő Pilisi Parkerdő Zrt. egyik kiemelt közös célja volt a környezettudatos és természetközpontú gondolkodásmód kialakítása, annak népszerűsítése, a köztudatban való elmélyítése a pálos kulturális emlékek, valamint a Pilis felbecsülhetetlen természeti értékei által nyújtott élményeken keresztül. A pálos rend születési helyén, a Pilis hegység térségében elsőként létrehozott tematikus útvonal létrehozásával több célcsoport számára a környezeti nevelés útján szeretnék gazdagítani a természetjárás örömét.

A pálos remeték olyan kapoccsá váltak, akik életükkel, példamutatásukkal évszázadokon át, egészen napjainkig felhívják a figyelmünket arra, hogy nem feledkezhetünk meg a mindannyiunk életét meghatározó rendező elvről, a teremtett világ és a teremtő közötti kapcsolatról – emelte ki ünnepélyes átadó beszédében Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára.

Fotó: Vermes Tibor, AM Sajtóiroda

Elmondta továbbá, hogy tévednek azok, akik azt hangoztatják, hogy az erdei javak hasznosítása elnyomja vagy éppen lehetetlenné teszi az egyéb értékek megőrzését. Pont a mai nap, a pálos tematikus útvonal átadása az egyik bizonyítéka, hogy az erdők fenntartható kezelése magában hordozza a kulturális és a természetvédelmi értékek érvényesülését is.

Az Agrárminisztérium támogatásával megvalósult fejlesztés egyesíti magában a természeti, a kulturális és a vallási értékek bemutatásának szempontjait. Az útvonal egyszerre kínál lehetőséget a sportos kikapcsolódásra, a lelki elmélyülésre és a kulturális ismeretszerzésre. Sokan látogatják napjainkban is a főváros környéki erdőket, hiszen a Pilisi Parkerdő évente több mint 30 millió látogatói alkalmat regisztrál, de a pálos útvonal új szemszögből mutatja be ezt a tájat.

(AM Sajtóiroda)

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: