Ez a madár nyerte el a kitüntető címet

Idén is ti dönthettétek el, hogy mi legyen 2023-ban az év madara. A kampány a vizes élőhely egyik legjellemzőbb és legfontosabb élőhelyére, a parti nádasok fontosságára és védelmére kívánja felhívni a figyelmet.

Különösen a nagy kiterjedésű nádszegélyek töltenek be nélkülözhetetlen szerepet a madarak életében, mivel az itt fészkelők faj- és egyedszámát messze meghaladja azoknak a madaraknak a köre, melyek a vonulási időszakban és a telelőterületeken nádasokban éjszakáznak, pihennek, táplálkoznak. A klímaváltozás, a vizes élőhelyeket és különösen ezek parti zónáit érintő építkezések okozta nádascsökkenés éppen ezért hatalmas eurázsiai madártömegeket veszélyeztethet a Földközi-tenger térségében és Afrikában egyaránt.

2023-ban a barkóscinege az év madara!

Összesen 14 644 szavazat érkezett be a versenyre. A barkóscinege ebből 6077 voksot kapott, mellyel megelőzte az 5625 szavazatot elnyert függőcinegét és a 2942 kattintást begyűjtő nádirigót.

Hazánk nagyobb kiterjedésű nádas-gyékényes vizes élőhelyein: természetes és mesterséges tavakon, mocsarakban, holtágakban általánosan elterjedt, helyenként gyakori. Társas viselkedésű, állandó madarunk. Télen is a nádasokban figyelhető meg, ahol kisebb-nagyobb csapatokban a nád magját fogyasztja. Tavasszal és nyáron rovarokkal, apró csigákkal és pókokkal táplálkozik. Hazai fészkelő állománya 5 400-6 300 párra tehető. Védett, természetvédelmi értéke 50 000 Ft.

 

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: