A Pilisben folytatódik a „Fuss az erdész szemével” terepfutó-kihívássorozat

Az Országos Erdészeti Egyesület „Sportolj tudatosan az erdőben!” nevű programsorozatának célja, hogy az outdoor tevékenységek kedvelői sportolás közben olyan érdekességeket figyeljenek meg és összefüggéseket vegyenek észre, amelyek révén jobban elmerülhetnek az erdei ökoszisztémában. A program része a „Fuss az erdész szemével” című terepfutó-kihívássorozat. Ennek ötödik, nyári állomása visszatér a Pilis és Visegrádi-hegység erdeibe, és a Pilisi Parkerdő által gondozott területen mutatja be a nyári erdő titkos összefüggéseit.

A kihívás június 27. és augusztus 31. között teljesíthető.

Az elmúlt években kiugróan megnőtt az erdei sportok és outdoor tevékenységek népszerűsége. A terepfutás is igen elterjedt sportággá vált. Az Országos Erdészeti Egyesület az Agrárminisztérium támogatásával éppen ezért indította útjára a „Sportolj tudatosan az erdőben!” sorozatot, melynek keretében minden évszakban egy-egy erdei útvonal, track követhető végig, bármikor teljesíthető, úgynevezett „instant” kihívás formájában. Az előre megadott útvonalon végigfutva, a kiegészítő információkat elolvasva egy ismeretterjesztő erdei futókalandban vehetnek részt a vállalkozó kedvű sportolók.

„Fuss az erdész szemével” 5. kihívás

A sorozat aktuális, ötödik kihívása a két előzőhöz hasonlóan a Pilisbe (és részben a Visegrádi-hegységbe) invitálja a futókat. A 11,5 kilométer hosszú, 380 méter szintemelkedést tartalmazó körút a hegység legnépszerűbb turisztikai központjából, Dobogókőről, a Sri Chinmoy szobor elől indul. (A kizárólag jelzett turistautakon haladó útvonalat innen lehet letölteni.) Innen a sokak által járt zöld + jelzésen ereszkedik alá Két-bükkfa-nyeregbe, amely a vulkanikus eredetű Visegrádi-hegység és az üledékes, dachsteini mészkőből felépülő Pilis határa.

Az útvonal ezután nagy félkörrel öleli körbe a Nagy-Szoplák tömbjét, gyönyörű egykorú bükkösben haladva, majd az egykori rakétabázisra vezető aszfaltutat elérve éles balkanyarral ereszkedik alá a Vaskapu-völgybe. Ez a rész a hegység fokozottan védett területei közé tartozik, ezért ügyeljünk arra, hogy ne hagyjuk el a kijelölt turistautakat, ez ugyanis tilos. A mészkőbe mélyen bevágódott, szurdokszerű völgy különleges mikroklímával és ennek megfelelően egyedi élővilággal bír.

A völgy végén a Mária-pad pihenőhelyénél szusszanhat egyet a futó, mielőtt nekivág a Dobogókőre visszavezető kaptatónak. Innen pár méter a Két-bükkfa-nyeregbe vezető zöld sáv bal oldalán a környék különlegessége, a Szopláki-ördöglyuk. A viszonylag nagyméretű, 430 méter hosszú és száz méternél mélyebb barlang jelenleg inaktív víznyelője a Pilis legnagyobb denevér-élőhelye, éppen ezért a barlangászok is csak szezonálisan látogathatják.

Az útvonal később jobbra rátér a sárga + jelzésre, amely visszakanyarodik a Visegrádi-hegységbe, és egészen a Zsivány-sziklákig vezeti a futót. E hatalmas kőtömbök szürkés-omlékony andezitje élesen elkülönül a Vaskapu korábban látott, vakítóan fehér mészkövétől. A monda szerint IV. Béla rejtette itt el kincseinek egy részét, illetve a várszerű, barlangokkal és bevágásokkal keresztül-kasul tagolt sziklarendszer ideális búvóhelyül szolgálhatott a törvényen kívülieknek.

A Zsivány-szikláktól már csak pár száz méter, és az utunk visszatér Dobogókőre.

Feladatok

A kihívás a nyári időszakban, 2022. június 27-től augusztus 31. éjfélig él, egyrészt a táv teljesítésével, másrészt az útvonalhoz tartozó feladat megoldásával. A feladat: a kör teljesítése közben fényképet kell készíteni egy bükkfa „kínai bajuszáról”. Ezt a fényképet az Országos Erdészeti Egyesületnek (erdeisportok@oee.hu) elküldve a megfejtők nyereményjátékban vehetnek részt, melyen a szervező három ajándékcsomagot sorsol ki.

Pilisi Parkerdő Zrt.

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: