Feltöltődés az erdőben

A modern kor immár olyan stresszes életmóddal párosul, hogy szinte kivétel nélkül mindenki keresi a lehetőséget, hogy energiakészleteit feltölthesse, lelassulhasson, kicsit magába merülhessen és elmélkedhessen. Egyre gyakrabban áll elő az az igény, hogy a folytonosan hangos lakó körülményeinkből ki kell szakadnunk és legyen alkalmunk az elcsendesedésre.

Fotó: pixabay.com

Lassuljunk le!

Gyakran támad az az érzésünk, hogy az élet elszalad mellettünk. Állandó rohanásban éljük mindennapjainkat, a munka és a család között egyensúlyozunk. Legtöbbször pont saját magunkra vagy saját jóllétünkre nem marad időnk. De akkor mi a megoldás? Arra már sokan rájöttek, hogy néha le kell lassulni, ki kell engedni a gőzt. A tökéletes helyszín erre az erdő.

Aktív időtöltés az erdőben

Mit lehet csinálni órák hosszat az erdőben? Jellemtől függően az erdő számos lehetőséget rejt magában. Az aktívabbak teljesítménytúrákra járhatnak vagy akár hegyet, illetve sziklát mászhatnak. Nem mindenki vágyik a lelassulásra vagy szeret egy helyben ücsörögni, vannak, akiknek szabadidejükben is szükségük van a kihívásokra. Ők általában szeretnek társaságban nyüzsögni, így remek megoldás lehet, ha csatlakoznak egy túracsoporthoz. A hazánkban egyre népszerűbb Nordic Walkingot szintén ajánlatos kipróbálni. Lehet, hogy megtaláljuk új sportunkat és vele együtt egy kiváló szabadidős tevékenységet. Ha aktív természetjárók vagyunk vagy az aktív pihenést részesítjük előnyben, egy-egy szünetbe akár az is belefér, hogy egy kis izgalmat csempésszünk a szabadidőnkbe. A Rabona Bet oldalán online sportfogadás keretein belül kipróbálhatjuk a szerencsénket.

És ha csak pihenni szeretnénk?

Az erdő nem szalad el és vár mindenkit, képes bárkit elfogadni, befogadni. Ha úgy érezzük, elfáradtunk és csak azt kívánjuk, hogy órákon keresztül a távolba bámulhassunk, ellát minket mindenféle széppel és érdekessel. Leülhetünk egy sziklára, piknikezhetünk, olvashatunk egy jó könyvet. Megtehetjük mindazt, amire amúgy nincs időnk. Kipihenhetjük magunkat, ha kiveszünk egy nap szabadságot a munkából vagy akár a családtól, s olyasmit csinálunk, amire régóta vágytunk.

És hogyan tudunk feltöltődni is közben?

Vannak különböző olyan technikák, programok, amelyek arra hivatottak, hogy csökkentsék a stresszt, feloldják a szorongást, s ennek következtében fel is töltsék az ember energia- és érzelmi készleteit. Ilyen tevékenységek közé sorolható az erdőmerülés és az erdőfürdő. A feladatok, a csendes séta, a megfigyelés mind arra szolgálnak, hogy fantasztikus élményeket szerezzünk, miközben lenyugszunk, ellazulunk.

Egyedül vagy a családdal?

Nem muszáj egyedül lennünk, ha az erdőbe kimegyünk. Néha remek alkalom arra, hogy a családdal kapcsolódjunk, hiszen ez szintén egy érzékeny pont a mindennapokban. Kirándulni, néhány órára félretenni a gondokat, kikapcsolni a telefont, egymásra és a természetre figyelni. Ha valaki esetleg még keresi a párját, társkereső túrák alkalmával könnyen megismerheti új útitársát. Nem beszélve arról, hogy kutyával is lehetséges kiruccani valami szép helyre.

Az erdő ajándékkal lát el minket

Miért ne tennénk valami hasznosat, ha kikívánkozunk a természetbe? Évszázadok óta tudjuk, hogy a növényeknek gyógyhatásuk is lehet. Ugyan ezek az ismeretek lassan feledésbe merülnek, nyomokban még fellelhetőek, sőt talán az emberek nyitnak az alternatív gyógyászat felé. Az erdőjárást össze lehet kötni egy gyógynövénytúrával vagy rügytúrával is.

Töltekezni az erdőben sokféleképpen lehet

Az erdő rengeteg ajándékkal lát el minket. Ha élelmesek vagyunk, ezeket az ajándékokat elfogadjuk, hiszen adott esetben gyógyít minket, más esetben segít nekünk abban, hogy jóllétünket hosszú távon is fenntarthassuk.

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: