Madártani szenzáció: zöld gyurgyalagot észleltek hazánkban

Igazi madártani szenzáció híre söpört végig 2022. június 6-án késő délután a hazai madarászok körében. Vass Tamás egy zöld gyurgyalagra lett figyelmes a nálunk honos gyurgyalagok csapatába vegyülve Tiszaalpár külterületén – tájékoztat a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság.

A kép illusztráció!

A hír hallatán többen útnak indultak a helyszínre, hogy megcsodálják ezt a nálunk rendkívül unikális fajt. Az este folyamán még többször sikerült is visszatalálni a madarat.

A zöld gyurgyalag (Merops persicus) rendkívül ritka kóborló Magyarországon, eddig egy észlelése volt 2020. május 23-án Dabas mellett. (Akkor Kókay Bencének sikerült lefotóznia.) A faj hozzánk legközelebb Észak-Afrikában és a Közel-Keleten honos, perzsa gyurgyalagnak is hívják. Természetes élőhelyei a szubtrópusi és trópusi száraz erdők, mangroveerdők, sivatagok, szavannák, telelni rendszerint délebbre, a trópusokra vonul.

A színpompás tollazatú hazai gyurgyalagoktól megkülönbözteti, hogy csaknem teljesen zöld. Életmódja hasonló, rovarokkal, főleg szitakötőkkel, méhekkel és darazsakkal táplálkozik, kisebb kolóniákban költ. Tegnap például rajzó pusztai cserebogarak nyújtottak terített asztalt az itt táplálkozó nagy létszámú gyurgyalag csapatnak, melyhez ez az ide vetődött vándor is csatlakozott.

A mai napon kora reggel kirepült a tegnapi megtalálási helyszínről gyurgyalagokkal és seregélyekkel együtt, azóta egyelőre nem látták.

(Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság)

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: