Ötletek kert szépítésére építésére

Bájos kertre vágyik, de nem szeretne belevágni egy kihívást jelentő átalakításba? Inspirálódjon tippjeinkből, amelyek lépésről lépésre segítenek átalakítani kertjét

Mielőtt elkezdené az ásást, ültetést és építkezést, gondosan tervezze meg a munkát. Kezdje a földterületének papírra vetésével. Jelölje ki, hogy hol vannak a kertben a fák, a kerti ház, a homokozó vagy a virágágyások, amelyeket a szeretne meghagyni. Egy ilyen terv megkönnyíti a munkát, és azt is megmutatja, hogy milyen elemek hiányoznak a kertből.

Virágzó cserjék adnak a kertnek igazi életet és színpompát

Minden kertnek szüksége van kerítésre. De sok időt és erőfeszítést igényel egy zöld bükkös vagy tiszafa sövény fenntartása. A vadvirágos cserjéknek viszont helyigényük van, körülbelül két méter szélesek, de szinte semmilyen gondozást nem igényelnek. Nincs szükség trimmelésre vagy formázásra. A virágzó cserjéknek csak itt-ott kell egy-egy túlságosan a benyúló gallyat lecsípni. A bambuszok a sövények másik alacsony karbantartási igényű alternatíváját jelentik. Gyorsan nőnek, szívósak és egész évben zöldek.

A kerti tó, mint romantikus zug

A kerti tó egyfajta nyugalmi oázis a kertben, és számos élőlénynek biztosít életteret. Szitakötők, békák vagy gémek jelenhetnek meg kicsiny tavunk partján, akár már néhány héten belül, ráadásul a kis víztestek nem igényelnek sok gondozást a kertben. A tavat a kert legmélyebb pontján alakítsuk ki, ahol a víz természetes módon megmarad, emellett nem hátrány ha árnyékban van – ennek oka, hogy a napsugarak felmelegítik a vizet, ami fokozott algaképződéshez vezethet.

Virágos rét helyett virágágyások

A legkecsesebb és legkevésbé igényes virágágyást maga a természet tervezte. A réti keverékek általában búzavirág, kamilla, mák vagy bükköny magvait tartalmazzák. A színes virágok megszépítik a kertet, miközben élőhelyet teremtenek a poszméhek, pillangók és más rovarok számára. Ha olyan ágyást szeretne, amelyet nem kell minden nap öntöznie vagy gyomlálnia, inspirálódjon az amerikai prérikből. Az észak-amerikai növényfajok jól bírják a hosszabb ideig tartó szárazságot. Ezek közé tartoznak a népszerű sásfélék, a klematisz, az aranyvessző, a klematisz és a díszfüvek. A virágos réteket évente csak kétszer kell nyírni, nem igénylik különösebben az öntözést, és a kártevők is elkerülik őket.

Szerezz egy érett fát

A fák formát és karaktert adnak a kertnek. Nyári napokon kellemes árnyékot adnak, leveleik pedig kellemesen zizegnek a szélben. Számos kertészeti központ kínál már gyönyörű érett fákat, amelyeket a kertjébe is el lehet szállítani. Az áruk általában magasabb, de átalakítják a kertet. Ha ősszel meg akarja spórolni magának a levelek eltakarításának fáradalmait, ültessen nagy levelű lombhullató fát. A katalpa, a paulownia, a platán vagy a nagyvirágú tölgy olyan nagy levelekkel rendelkezik, hogy percek alatt össze lehet gereblyézni.

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: