Csempészd be a természetet az otthonodba

A szobanövények a legszebb dekoráció. Frissebbé teszik a belső teret, eredetiek és különbözőek. Minden szoba élettel telivé válik és kellemesebbnek tűnik néhány virággal. Kivéve, ha a virágok a vásárlást követő első két hétben elhervadnak, és örökre elmúlnak. Szerencsére vannak olyan típusok, amelyek szinte bármit túlélnek, és még egy teljesen kezdő is el tudja őket látni. Vagy valaki, akinek már van pár elpusztult növénye. Ez az öt igénytelen szobanövény visszaadja a termesztési képességeidbe vetett hitedet és közelebb hozza hozzád a természetet.

Az igénytelen szobanövényekről általánosságban

A szobanövények nevelése igazán nagy kihívást jelenthet. Egyes virágok tökéletes gondozást igényelnek, különleges talajt, bizonyos szögben érkező napfényt, és így tovább. Más virágokat azonban csak az ablakpárkányra kell tenni, kéthetente egyszer megöntözni, és máris virágozni fognak. Melyek ezek?

Általában a legigénytelenebb szobanövények azok, amelyek:

  • nem igényesek az öntözés szempontjából,
  • nincs szükségük intenzív trágyázásra,
  • jól bírják a változó fényviszonyokat,
  • nincs szükségük stabil hőmérsékletre

Minden növénynek megvannak a maga igényei, és nincs olyan növény, amelynek ne lenne szüksége napfényre és vízre, és képes lenne élni mínusz 20 fokban (kivéve, ha művirágokról van szó).

De vannak olyan szobanövények, amelyekről bárki képes gondoskodni. Sajnos nem minden helyiség alkalmas a nevelésükre. Ezért a virágok kiválasztásánál figyelembe kell venni, hogy mit kínál a lakásod. Legyen az hűvös környezet, árnyék, tűző nap vagy magas páratartalom.

Dracéna az igénytelenség királynője

Dracéna vagy sárkányfa. A legnépszerűbb és talán tényleg a legkevésbé igényes szobanövény. A dracéna egy gyönyörű, hosszú levelű szobanövény, amely a legalapvetőbb gondozással is megelégszik. Öntözésre csak időnként van szükség, akárcsak trágyázásra. Mindkét esetben azonban érdemes a rendszerességre fogadni, hogy ne érje sokk a növényt. A sárkányfa szereti a félárnyékot vagy szórt fényt, valamint a nedvességet. Ha tehát úgy érzed, hogy a növény túl száraz, ne félj megöntözni.

A szörnyeteg monstera téged is túl fog élni

A monstera joggal kapta a nevét, mert gyakorlatilag gondozás nélkül képes szörnyű méreteket ölteni. A filodendronnak sok helyre és szórt fényre van szüksége, de a félárnyékos hely is megfelel neki. Hetente egyszer friss vízre van szüksége, és nagyon szívesen fogja venni, ha időről időre megpermetezed vagy nedves ruhával megtörölgeted. Ezzel úgy fogja érezni, mintha otthon lenne az esőerdőben. Hamarosan te is úgy fogod érezni magad, mintha az esőerdőben lennél, mert a monstera akkor is gyarapszik, ha te nem akarod.

A hagyományos fikusz egy igazi jutalom

A fikuszt mindenki ismeri. Körülbelül millió formát öltenek, egyszerűek és érdekesek, de szinte mindig teljesen igénytelenek. A természetben akár harminc méteresre is megnőnek, itthon körülbelül kettőnél megállnak. És mindezt minimális munkával. A fikusz szereti a fényt és egy kis közvetlen napfényt, és közismerten rosszul viseli a huzatot. Mindig akkor kell öntözni, amikor már száraz a talaja. Túlöntözés esetén nagyon gyorsan elpusztulhat. A fikuszt időnként át kell ültetni, mivel szereti kényelmesen érezni magát, és a cserépnek elég nagynak és tágasnak kell lennie.

A zamiopálma egzotikát hoz a lakásba

A zamiopálma Madagaszkáron őshonos. Gyönyörű, erős virág, amely nem igényes a fényre és mindenekelőtt az öntözésre, mivel a nedvességet a föld alatti gumókból nyeri. Vastag levelei miatt hasonlít a szukkulensekre, és hozzájuk hasonlóan az őszi hónapokban kevés öntözést igényel. Kéthetente egyszer érdemes folyékony műtrágyával trágyázni. Ha a növényen nem jönnek új hajtások, itt az ideje átültetni. Erre évente vagy kétévente egyszer van szükség.

A vitorlavirág a legszebben virágzó igénytelen szobanövény

Az igénytelen szobanövények nem mindig csak nem virágzó növények. A vitorlavirág nagyszerű példa erre. Gyönyörű fehér virágai és nagyon elegáns, félhold alakú levelei vannak. Virágzás idején, ami általában tavasztól őszig tart, a vitorlavirág hetente kétszer igényel öntözést. Ezenkívül hetente egyszer trágyázni kell. Időről időre lezuhanyozhatod, hogy lemosd a leveleiről a port.

Amint hozzászoksz a szobanövényekhez az otthonodban, azonnal nagyobb vágyat fogsz érezni, hogy belevágj a kertészkedésbe is.

 

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: