Szedd magad…de most ne az epret, hanem a májusfát!

A NYÍRERDŐ Zrt. Nyíregyházi Erdészete az idei évtől hagyományteremtő céllal egy új lehetőséget hirdet, melyben a népi hagyományok megőrzése mellett az erdőgazdálkodás fontosságára és tudatosságára hívja fel a figyelmet.

Napjainkban nem túl gyakori ugyan a májusfa-állítás, de az erdészek minden évben találnak május első napjaiban frissen kivágott fácskák tuskóit, ami arra utal, hogy vannak még „hagyományőrzők” a térségben. “Ennek szeretnénk elejét venni, és a Sóstói-erdőben április 30-án délután lehetőséget biztosítani egy könnyen megközelíthető helyszínen arra, hogy a lelkes májusfa állítók alapanyaghoz juthassanak” – áll az erdőgazdaság közleményében.

Ez természetesen egy nyírfát jelent, ami a térségben mindig is a májusfa meghatározó fája volt, hiszen lombfakadásával megelőzi a többi fafajt, így a tavaszt, a megújulást szimbolizálja. Az erdészet szakmai iránymutatása alapján a jelentkezők kézi szerszámokkal, legálisan, saját maguk vághatják ki a májusfának valót, amit aztán tetszőleges kiskapuhoz állíthatnak.

Hogyan lehetséges, hogy egy erdészetnek „felesleges” nyírfái vannak?

Ezeket a fákat egy erdőfelújítás alkalmával ültették el 2018 áprilisában, sok más fafaj több ezer csemetéjével együtt. Mivel a Sóstói-erdőben a kocsányos tölgy a fő fafaj, a nyír itt kísérőfafajként jelent meg. Az évek során a gyors növekedés miatt több helyen az amúgy erősen fényigényes tölgyek fölé nőtt, így ritkításukat az erdészet idén mindenképp elvégzi. Természetesen nem cél a nyírfák egytől-egyig történő kivágása, hiszen az elegyes erdő létrehozása és fenntartása fontos szakmai feladat. Ám mivel jó néhány egyedet kivágnak, a szakemberek úgy gondolták, ne vesszenek kárba: ebben a programban hamarosan kerítéshez kötve, felszalagozva fognak május elsején reggel valakinek meglepetést okozni!

A kivágandó fákat erdész munkatársaink jelölik ki, és a kivágáshoz kéziszerszámokat biztosítanak. Innentől kezdve a lelkes favágók rövid idő alatt kivághatják a kiszemelt fácskákat, amik megközelítően 3-5 méteresek. Mivel elsősorban néptáncos hagyományőrzőkre számítanak az erdészek – persze ez nem feltétel – ezért jelezzük: a népviseletben érkezők apró ajándékot kapnak!

Az esemény helyszíne a Sóstói erdő kórháztól északra fekvő erdőrészlete (a Sóstói út elején lévő buszfordulóval átellenben). Az erdei sorompón az esemény ideje alatt be lehet hajtani. Koordináta: 47.979929, 21.717192). További tájékoztatás kérhető a 30/695-0010 es telefonszámon vagy geza.szokolovszki@nyirerdo.hu címen.

 

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: