Pécsi és Pécs környéki túraútvonalak – ide érdemes ellátogatni idén tavasszal

Pécs Baranya megye központja, valamint a délnyugat magyarországi régió gazdasági és kulturális központja is. Turisztikai szempontból pedig az egyik legegyedibb magyar város, ami nemcsak a városnézés szempontjából, de a várost körülvevő Mecsek hegységről, valamint az ottani túraútvonalakról is ismert.

Flóra Pihenő Pécsett a Mecsekben. Kép: Google Creative Commons License

Magyarország alapjaiban véve azon országok egyike, ahol a hegyvonulatok kiváló túrázási lehetőségeket hoznak létre a természet kedvelőinek. Budapest környékén bőven akadnak erdei programok, de kicsit távolabb, a Dunakanyar a Visegrádi hegység, vagy a Duna túloldalán a Börzsöny is több különböző hosszúságú és nehézségű túrát is tartogat. Továbbá Győrtől nem messze a Bakony, vagy ország másik oldalán a Miskolc környéki hegyek, a Bükki Nemzeti Park is tartogat néhány csodaszép kilátást, valamint izgalmas, egynapos túrákat.

Délnyugat Magyarországon pedig a Mecsek várja a helyi, vagy éppen távolabbról érkező túrázókat. A Mecsek hegység azért is egy különleges hely, mert annyira közel van Pécs városához, hogy konkrétan az otthonunkból, vagy az aktuális szállodákból sétálva is mindössze sétatávolságra van 1-1 túraútvonal kezdőpontja.

Ezek az útvonalak nagyszerűen vannak kiépítve és összehangolva, így nagyjából fél órányi távolságra folyamatosan találhatóak kilátók, pihenők, amelyek igazán fotogén képet mutatnak a Mecsek alsóbb pontjairól, vagy éppen magáról Pécsről.

Érdemes megemlíteni ilyen szempontból még a Pécsi Vadasparkot is, amely úgyszintén a Mecsek mondhatni alsóbb berkeiben helyezkedik el, mindössze néhány kilóméterre a híres Pécsi TV toronytól. A TV torony pedig, ahogy tudni lehet a Mecsek legmagasabb pontján helyezkedik el és végérvényesen 600 méter tengerszint feletti magasságba nyúlik fel. A TV toronyban egy étterem is található, ahol akár egy túra előtt, vagy éppen után, de bárki megpihenhet és elfogyaszthat egy kényelmes délutáni ebédet, mialatt az egész város belátható a torony üvegfalán keresztül.

A TV toronytól mindössze fél órányi sétára közelíthető meg az egyik leghíresebb pécsi kilátó is, a Kis-Tubesi Kilátó. Majd további fél órányi sétára pedig a Nagy-Tubesi Kilátó. Erről a helyről készül szinte a legtöbb fotó a Pécsi TV toronyról, valamint magaslati képeken Pécs történelmi belvárosáról is, hiszen mind a két kilátó a város felé néz.

Abban az esetben, ha már a Nagy-Tubesi Kilátónál járunk, akkor érdemes tovább követni a szinte teljesen egyenes sétaútvonalat, hiszen egy szűk két kilóméterre innét helyezkedik el a János Kilátó. Ez már egy sokkal inkább épített kilátó, ami csigalépcsőn keresztül vezeti fel a látogatókat a kör alakú 360 fokos panoráma tetőpontra.

Mindössze egy újabb fél órányi sétára pedig egy újabb ikonikus kilátó várja a túrázókat. A Sós-Hegyi Kilátó egy kicsit már bentebb helyezkedik el, viszont itt is egy 360 fokos panorámakép nyílik meg. Ez a kilátó egy torony típusú kilátó, ami kőből készült és néhány sor lépcső után érhetünk fel a felső szintre. Kifejezetten szép a kilátás télen, amikor vékonyabb hótakaró is borítja a hegyet. Viszont érdemes jó időpontot választani a kirándulásra, mert a felhők gyakran leereszkednek a kora délelőtti órákban és ilyenkor szinte egy méteres látótávolságra sem lehet látni a kilátóból.

Innét pedig egyszerűen csak követni kell a fák törzsén láthatóan elhelyezett túrajelzéseket és szinte egy óra leforgása alatt újra a városban találják magukat a túrázók. A túrák azonban itt még nem érnek véget, mivel vannak további érdekességek is Pécsett és környékén.

Népszerű útvonal még továbbá a Flóra Pihenő is. Ezen a magaslati ponton egy fára felfüggesztett klasszikus hinta várja a túrázókat, ahol megpihenve ismét nagyon szép és nyugodt természeti kilátás fogad mindenkit. Kifejezetten népszerű ez a helyszín, így senki ne lepődjön meg, ha esetlegesen nemcsak túrázók, de a helyiek is itt töltik el a szombat délutánjuk néhány óráját.

A Mecsek túloldalán pedig ismert hegyi túraútvonal található az Égervölgyi tónál. Akár ebből a pontból kiindulva is el lehet érni a TV tornyot, de érdemes fejben tartani, hogy ez egy sokkal hosszabb táv.

Azok az érdeklődők, akik pedig esetleg a kerékpározást is fontosnak tartják, kihasználhatják a Pécs és Orfű közti hegyi útvonalat. Ez az út teljesen aszfaltozott, így akár autóval, de akár országúti kerékpárral is letekerhető. Az út igaz nem mindenhol rendelkezik kerékpárúttal, de Orfűhöz közeledve az is rendelkezésre áll.

Ezen felül természetesen további túrák, valamint túraútvonalak is találhatóak a Mecsekben. Évről évre pedig több teljesítménytúra is meghirdetésre kerül, amire bárki jelentkezhet. Pécs emelett egy igazi sport város is. A túraútvonalak mellett a magyar első-osztálybéli PVSK kosárcsapat néhány esztendeje a kosárlabda bajnokok ligájában is szerepelt, valamint a PMFC futball csapat jelenleg is az NB2-ben játszik. Ezeket az eseményeket pedig az olyan nagyobb sportfogadó irodák is követik, mint például az Unibet Magyarország, amely esetenként további sportfogadási Unibet bónuszt, promóciót is biztosít az érdeklődő új játékosoknak.

A túrázáshoz visszatérve pedig tudni érdemes, hogy évszakot tekintve szinte bármikor alkalmas egy látogatás. Kora tavasszal viszont mindenképp vigyázzunk a kullancsokra, hiszen a jó idő nemcsak minket, de a túrázókra veszélyt is jelentő rovarokat is előcsalogatják.

 

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: