Erre figyeljünk medvehagyma gyűjtés közben!

A Mecsekerdő a közelgő medvehagyma-szezonra tekintettel felhívja a figyelmet arra, hogy a népszerű növény gyűjtése során is felelős erdőlátogatással, fokozottan ügyeljünk a természet, az erdei ökoszisztéma megóvására.

A medvehagyma a lombos erdők, főként a bükkösök koratavaszi jellegzetes, hagymás növénye, amely a hegyek középső és magasabb régióiban, valamint a hűvösebb északi oldalakon, völgyekben fordul elő. Az erdei ökoszisztéma természetes része, a nedves, savanyú, vagy semleges kémhatású talajt kedveli, így ahol az élőhely jellemzői megfelelők, ott találkozhatunk vele.

Mivel az utóbbi években egyre népszerűbb gasztronómiai alapanyag, sokan élnek a lehetőséggel és természetes élőhelyén gyűjtik, ami fokozott terhelést jelent az erdei ökoszisztéma számára. Ezt – felelős erdőlátogatással – jelentősen csökkenthetjük azzal, ha erdőjáráskor lehetőség szerint nem térünk le a kijelölt turista-útvonalakról, így elkerülhetjük az erdő alján élő, számos védett, lágyszárú növény letaposását is. A Mecseket behálózó, több mint 800 kilométeres turistaút-hálózat nemcsak számtalan úticéllal szolgál, hanem az erdőbarát természetjárás feltételeit isbiztosítja. A medvehagyma természetbarát gyűjtéséhez tartozik az is, hogy két leveléből csak az egyiket szedjük le, így a növény tovább tud élni, lélegezni, táplálkozni és táplálékot raktározni talajban megbújó hagymájában, amiből a következő évben ki tud hajtani.

A medvehagyma levele kizárólag nem védett területeken gyűjthető, saját szükségletére naponta legfeljebb két kilogramm mennyiségben. Az ezt meghaladó, kereskedelmi célú gyűjtéshez az erdőgazdálkodó engedélye szükséges. A tájékozódást és a különböző besorolású területek azonosítását a Mecsekerdő honlapján közzétett térkép, illetve a mobiltelefonról is elérhető „Erdőtérkép” segíti.

(Mecsekerdő Zrt.)

 

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: