Virágoznak a tarka sáfrányok a Kiskunságban

Virágzásnak indultak a tarka sáfrány (Crocus reticulatus) állományai a Duna-Tisza közén. Ezt apró, törékeny, hagymás növényt elsősorban homoki tölgyesekben, száraz homokterületek sztyepprétjein találjuk, de élőhelyeik fogyatkozásával gyakran az azok helyén létrehozott mesterséges nyarasok, akácosok alatt bukkanunk rájuk.

Fotó: Filotás Zoltán, KNPI

Elsősorban mediterrán faj, hazánktól északabbra nem is fordul elő. Szép állományai vannak többek között a Madarasi Marhajárás Természetvédelmi Területen, Kelebia és Ásotthalom környékén, a Nyárlőrinci-erdőben vagy Császártöltés mellett, a Kiscsalai-löszpart lankáin.

Virágzáskor magassága alig 4-8 (max. 10-12) cm; keskeny, fehér középerű, sötétzöld levelei sem növik túl a virágot. A lepellevelek alapszíne a fehértől a világoslilán át a sötétliláig változhat (a Kiskunságban a fehér, míg pl. a Nyírségben a lilás alapszínű változat gyakoribb valamivel), a külső lepelleveleken pedig 3-3 sötétlila színű csík húzódik.

Fotó: Filotás Zoltán, KNPI

Virága néhány nap alatt elnyílik, így tömeges virágzását is csak 1-2 hétig lehet megcsodálni. A növény igazán szép látványt napos időben nyújt, egyéként szirmait összecsukva tartja. Védett, természetvédelmi értéke 10 000 Ft, így gyűjtése és károsítása tilos!

(KNPI)

 

 

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: