Télen sem kell lemondani a gombaszedésről

A téli hónapokban sem kell lemondani a gombaszedésről. Több olyan gyógyászati és étkezési célra felhasználható gombaféle van, amelyek jól tűrik a hideg időjárást és a hazai erdőkben is megtalálhatóak – hívja fel a természetkedvelők figyelmét a Kanizsa Újság.

A kép illusztráció!

Sok olyan gombaféle van, ami a telet bírja, ami viszont fogyasztható is, az a kései laskagomba, a téli fülőke, és a fafülgomba vagy más néven Júdásfülgomba – említette Gál Sándor, a Zalaerdő Zrt. kerületvezető erdésze.

– A többi gombafajnak a nagy része a taplófélékhez tartozik, tehát ilyen évelő gombafélék vagy hosszabb ideig, egész évben tudnak teremni. Van köztük néhány, amit gyógyászati célra régen használtak, illetve még napjainkban is termesztenek. Ilyen a hasadtlemezű gomba például, amiben több gyógyhatású vegyület is található, és korábban gyógyászati célokra, sebkezelésre használták a bükkfataplót is – mondta el Gál Sándor, a Zalaerdő Zrt. kerületvezető erdésze.

Bükkfataplóból korábban dísztárgyakat is készítettek, Erdélyben a mai napig kalapot vagy egyéb használati eszközt is kialakítanak belőle. A téli gombafajok többsége korhadéklakó vagy parazita.

– Azok a gombafajok, amik gyökérkapcsolatban élnek a fákkal, azok ilyenkor nem teremnek, mert a fáknak a nedvkeringése is lassul, majdnem nullára csökken és így nem tudnak élni szimbiózisban. Úgy működik, hogy egymásnak adnak át jó dolgokat. Leginkább csak a korhadéklakó gombák azok, amik tudnak ilyenkor teremni. Amikor nagy hideg van, akkor a termőtestet ők sem fejlesztik, hanem megállnak a növekedéssel – tette hozzá Gál Sándor, a Zalaerdő Zrt. kerületvezető erdésze.

Gál Sándor azt is elmondta, a gombaszakellenőri hálózat egész évben működik, így télen is várják az amatőr gombászokat a szakemberek a kijelölt helyeken.

(kanizsaujsag.hu)

 

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: