Tombol a vihar a Balatonnál (+KÉPEK)

Az Észak-Európában súlyos károkat okozó, Malik névre keresztelt ciklon vasárnap délelőtt a Balatonnál is éreztette hatását, 100 kilométer/órát meghaladó erősségű szelet mértek Siófokon, Balatonaligán és Fonyódon is – közölte Horváth Ákos, a siófoki obszervatórium vezetője az MTI-vel.

MTI/Varga György

Elmondta, hogy a délelőtti órákban északnyugatira forduló és viharossá erősödő szél legerősebb lökései eleinte a Balaton keleti, majd a nyugati medencéjében is többfelé meghaladták az óránkénti 90 kilométeres sebességet. A legerősebb, óránkénti 119,5 kilométeres szelet a térségben az Országos Meteorológiai Szolgálat siófoki kikötőben lévő műszere jelezte. Ezt követte a Balatonaligán mért óránkénti 105 kilométeres, majd a Fonyódon mért 103 kilométer/órás érték.

A szél elsősorban a déli part mentén hatalmas hullámokat keltett – tette hozzá a meteorológus.

MTI/Varga György

Közölte, a Bakonyban ugyancsak szélvihar tombolt, Kab-hegyen 119,5 kilométer/órás erősségű széllökést is mértek.

Beszámolt arról is, hogy mivel a Balaton térségében több hónapja jelentős a csapadékhiány, a száraz talaj felett sokfelé alakultak ki porviharok, helyenként alig pár méterre csökkentve a látótávolságot.

MTI/Varga György

Elmondta, a szél vasárnapról hétfőre várhatóan gyengülni fog, azonban a számítások szerint kedden és szerdán ismét erős, viharos szélre lehet számítani a régióban. Mivel meghatározóan száraz marad az idő, így a viharos széllel porviharok is járhatnak majd – tette hozzá.

MTI

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: