Téli csend uralja a Maros környékét

Befagyott vizek, csendes mozdulatlanságba burkolózott puszták jellemzik most a Körös-Maros Nemzeti Park Maros-ártér és Csanádi puszták részterületeit.

A térségbe január első napjaiban érkezett meg az első, igazi, téli hóesés, amely mintegy 5 centiméter vastagságú, fehér leplet borított a tájra. A hótakaró több mint egy hétig megmaradt, sőt a fagyzugosabb helyeken még január végén is láthatunk havas részeket.

Igazgatóságunk még a havazás előtti kemény, hideg napokon gondoskodott a térségben telelő, 29 egyedből álló túzokcsapat táplálékának biztosításáról. Két helyszínen is jó minőségű lucernaszénát helyeztünk ki.

A vizes élőhelyek, a Csikóspusztai-tó, a Nagy-Zsombék, a csatornák és a mélyebb vízfoltok is mindenütt befagytak, ezért a vízimadarak eltűntek a térségből. A puszták elcsendesedtek, csupán néhány kékes rétihéja, egerészölyv és gatyás ölyv kutat táplálék után. A szántókon, gyepeken és a Maros árterében is fel-feltűnnek a legkitartóbb énekesmadarak – tengelicek, sordélyok, zöldikék, fenyőrigók –, kisebb csapatai. A Maros mellett a rétisasok már fészkeiket tatarozzák, készülnek a februári tojásrakásra. A folyó még nem fagyott be. A homokzátonyok, kis szigetek tetején itt-ott még megmaradt a hó, ez különlegessé teszi a Maros látképét.

Rétisas a hóban (Fotó: Csonka Péter)

A térség településein és a lakott tanyák környékén gyakran találkozhatunk egy szép, narancssárgás színű téli vendéggel, a fenyőpinttyel. Ezek a verébnél valamivel nagyobb testű madarak elsősorban a házak kertjébe kihelyezett madáretetők környékén bukkannak fel, élelmet keresve. Jellemzően kisebb, néhány tucatnyi példányból álló csapatokban mozognak. Csak február végéig vendégeskednek nálunk, utána útra kelnek északi költőhelyeik felé.

(KMNPI)

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: