98 éve született dr. Sterbetz István ornitológus

Jeles évfordulót ünnepel a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság: 98 évvel ezelőtt, 1924. január 20-án született dr. Sterbetz István ornitológus, író. Neve elválaszthatatlanul összefonódott a Dél-Alföld természetvédelmével.

Dr. Sterbetz István Nagyszénáson született, s mivel édesapja földbirtokos és vadász volt, így ő már gyermekkorában közel került a természethez. A szarvasi gimnáziumban érettségizett, majd Debrecenben szerzett agrármérnöki diplomát.

A háború után a szegedi egyetemen tanított, s tevékenyen részt vett az állattani tanszék újraélesztésében. Szegedi évei alatt elkötelezte magát az ornitológia mellett, s ekkor vált szenvedélyévé a fényképezés is. Képeivel dokumentálta a Dél-Alföldön akkoriban élő állat- és növényfajokat.

Szakmai pályafutása szorosan összefonódott a Magyar Madártani és Természetvédelmi Intézettel, melynek 1963-ban alapító tagja, majd egészen nyugdíjazásáig (1983) az igazgatója volt.

Számos könyve, szakmai publikációja jelent meg. A nemzetközi szinten is elismert természetvédelmi szakember egyebek mellett a Nemzetközi Madárvédelmi Tanács túzokvédelmi munkacsoportjának is tagja volt. Sokat tett annak érdekében, hogy Magyarország csatlakozzon a Ramsari Egyezményhez és a Berni Egyezményhez. A finn természetvédelmi szövetség tiszteletbeli tagjává is választotta.

Munkásságát egyebek mellett Pro Natura emlékéremmel, Nimród emlékéremmel, Herman Ottó-díjjal, illetve a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével is elismerték.

A jeles természetvédelmi szakember 2012. május 18-án, 88 éves korában, Sződligeten hunyt el. A hálás utókor többféle formában őrzi nevét. Szülőfalujában, Nagyszénáson egy lőteret, az orosházi Táncsics Mihály Gimnáziumban egy, a biológia terén kiváló eredményt elérő diákok számára adományozható díjat neveztek el róla. A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság dévaványai látogatóközpontja 2017 óta viseli dr. Sterbetz István nevét.

(KMNPI)

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: