Az óriás énekeskabóca lett az év rovara 2022-ben

A 2022. Év Rovara közönségszavazásának jelöltjei a hazai rovarfauna óriásai közül kerültek ki. E rovarok rokonsági körük és hazánk rovarvilágának legnagyobb képviselői, közülük kettő nemcsak termetében, de nevében is „óriás”: az óriás tőrösdarázs [Megascolia maculata (Drury, 1773)], Európa legnagyobb hártyásszárnyúja; az óriás énekeskabóca [Tibicina haematodes (Scopoli, 1763)] a legnagyobb közép-európai kabócafaj; és a fűrészlábú szöcske [Saga pedo (Pallas, 1771)] mely hazánk és Közép-Európa legnagyobb egyenesszárnyúja és akár 11,5 cm testhosszával, leghosszabb testű rovara.

Tekintélyes megjelenésükön túl mindhárom faj biológiájában megfigyelhetők olyan jellegzetességek, melyek miatt kiemelt figyelmet érdemelnek. 

A szavazás a Fővárosi Állat- és Növénykert Állatszeretet Fesztiválján vette kezdetét, majd a Magyar Természettudományi Múzeumban és a Savaria Múzeumban személyes voksolással, valamint Magyar Rovartani Társaság honlapján, online felületen folytatódott.

A szavazás fej fej mellett haladt, ám a vége felé fordulat következett be: a november 18-án közzétett részeredmények (1. ábra) az óriás tőrösdarázs győzelmét jelezték előre, azonban az ekkor még utolsó helyen szereplő óriás énekeskabóca a hajrában fordított és végül az első helyen végzett az összesített szavazatok alapján.

Óriás énekeskabóca (Tibicina haematodes)

Az óriás énekeskabóca nemcsak, hogy a legnagyobb termetű közép-európai énekeskabóca, de a kabócák alrendjének legnagyobb képviselője is. A faj elterjedési területe lefedi szinte egész Dél-Európát (az Ibériai-félsziget kivételével), keleten Iránig, északon Közép-Európáig terjed. Élőhelye meleg, száraz hegyvidéki területek. Hazánkban legnagyobb számban a Balatonfelvidéken és a Budai-hegységben fordul elő.

További érdekesség>>>

 

 

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: