Tucatnyi denevér halt meg – A téli álom idején nyugalmat kell biztosítani nekik

A múlt héten járókelők értesítették a kiskunhalasi Zöld Közösségért Természetvédelmi Egyesületet, hogy a város egyik utcájában egy nejlonzsákban 45 denevért találtak, melyek közül több már elpusztult. Kiderült, hogy egy lakás redőnytokjába beköltözött, telelő denevérek zavarták az ott lakót, aki erőszakkal eltávolította őket onnan. Az eset elszenvedői ezúttal fehérszélű törpedenevérek voltak. A többség el tudott repülni, miután kiszabadították őket a zsákból a természetvédők és csak remélhetjük, hogy találtak maguknak megfelelő telelőhelyet. Nyolc példány azonban addigra már elpusztult, hatot pedig sérülten szállított a Szegedi Vadasparkba a területileg illetékes természetvédelmi őr, sajnos közülük sem élt már egy, mire Szegedre ért velük.

Fotó: Zöld Közösségért Természetvédelmi Egyesület

Több denevérfaj (például a leggyakoribb rőt koraidenevér) is rendkívül alkalmazkodóképes, és a természetes élőhelyeik beszűkülésével előszeretettel költöznek épületek hasadékaiba, tetőszerkezetébe. Ez gyakran konfliktushoz vezet az ott lakókkal, mivel hangos lehet az állatok cincogása, ürülékükkel bepiszkítják a párkányt és néha a szobába is berepülhetnek. Novembertől márciusig téli álmot alszanak, de ezt többször megszakítják. Ha enyhe az idő és kissé felmelegszik a levegő, kirepülnek búvóhelyükről és télen is vadásznak.

Sajnos a most napvilágra került eset korántsem egyedülálló. 2020 decemberében Kecskeméten történt hasonló bűncselekmény, de országszerte előfordulnak ilyen esetek.

Ezért az Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság ismételten felhívja a figyelmet arra, hogy

a hazánkban előforduló 28 denevérfaj mindegyike védett,

elpusztításuk, zavarásuk vagy búvóhelyük lerombolása, károsítása törvénybe ütköző cselekedet.

A természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény 43. § (1) bekezdése kimondja, hogy „Tilos a védett állatfajok egyedének zavarása, károsítása, kínzása, elpusztítása, szaporodásának és más élettevékenységének veszélyeztetése, lakó-, élő-, táplálkozó-, költő-, pihenő- vagy búvóhelyeinek lerombolása, károsítása.”

Továbbá „a természetvédelmi hatóság engedélye szükséges védett állatfaj egyedeinek gyűjtéséhez, befogásához, elejtéséhez, birtokban tartásához, idomításához”, „kártételének megelőzése érdekében riasztási módszer alkalmazásához”, valamint az „egyede fészkének áttelepítéséhez” (1996. évi LIII. törvény 43. § (2) bek. b), k) és l) pontjai alapján).

A hatályos törvényeknek megfelelően azt kérjük, hogy ha valakit nagyon zavar az állatok jelenléte, vagy épületbontás, felújítás, szerelés, esetleg korhadt fa kivágása közben denevérekre bukkan, semmiképpen ne próbáljon „megszabadulni” tőlük! Hiszen ha zavarás (például kiviteli munkák) során megsérülnek vagy elpusztulnak egyedek, az nem csak a Természetvédelmi törvényt sérti, de az adott eset jellegétől függően természetkárosítás és/vagy állatkínzás bűntettét is kimerítheti (Btk. 2012. évi C. törvény 242. §. és 244. §.).

Ilyen esetben mindenképpen értesítse az illetékes nemzetipark-igazgatóságot, akik segítenek a lehetséges megoldás megtalálásában.

Amennyiben természetet veszélyeztető tevékenységet tapasztal, bejelentését megteheti az Igazgatóság központi e-mail címén:

(Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság)

 

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: