Zebegény túraútvonalak: már csak ezért is megéri szállást foglalni a közelben

Zebegény település a Duna-kanyarban, a Börzsöny kapujában található. Minden évszakban és időben tartogat látnivalókat, felfedezésre váró természeti kincseket, sokak szerint épp ezért a falu a túrázók paradicsoma. Most megnézzük azokat a különleges zebegényi túraútvonalakat, melyeket érdemes felkeresni csapatban és egyedül is.

Zebegényi túraútvonal kezdőknek és haladóknak

Zebegény népszerűségét indokolja az a tény is, hogy a fővárostól könnyen megközelíthető, mégis falusias, csendes környezetben teszi lehetővé, hogy a túrázók eggyé váljanak a természettel. A kirándulni vágyók több zebegényi túraútvonal közül is választhatnak.

Egy közepes nehézségű, gyalogos túra lehetőséget ad Zebegény legkiemelkedőbb látványosságainak és természeti értékeinek felfedezésére. A mintegy 10 km-es túra a sárga+ jelzést követve a falu vasútállomásáról indul, amely rendkívül könnyen elérhető bárki számára. Azoknak, akik érdeklődnek a múzeumok, kiállítások iránt, érdemes megnézni a tengerhajózási múzeumot, majd a kálvária megtekintése után dél felé rátérni az erdőséggel övezett terepre. Kis időt követően a Duna fölött találhatjamagát, ahol a Visegrádi-hegység egy része tárul majd a szeme elé. Innen könnyen megközelíthetőek a Remete-barlangok és szemügyre vehetőek a vulkáni kőzetbe vájt lakások is.

Ezt követően a tölgyeseket a kőriserdők, valamint a bükkösök váltják fel, míg végül a közepesen nehéz terepen járva eljuthat a Szent-Mihály hegyen lévő körpanorámára. Itt csodás tájjal találhatja szemben magát: a Magas-Börzsöny, a Naszály, a Szentendrei-szigetek és a Pilis káprázatos vidéke. Miután itt megpihent, tovább folytathatjaútját a Nagymarosig, ahol a gótikus templom megtekintésével és a korzón történő sétával koronázhatja meg a túrát.

Ez a zebegényi túraútvonal nagyjából 4 óra alatt teljesíthető, átlagos nehézségű a maga több, mint 500 méter szintemelkedésével és változatos terepviszonyaival. Megéri ennyi teljesítményt pakolni a lábakba, hiszen a túra felejthetetlen élményekkel gazdagítja a kirándulók mindegyikét.

Túraútvonal kisgyerekes családoknak

Azok, akik tapasztalatlanok vagy gyerekekkel kirándulva szakadnának ki a rohanó hétköznapokbók, a Zebegény környéki túraútvonalak rövidebb, egyszerűbb változatát is kipróbálhatják. Bármely évszakban érdemes kiruccanni a Dunakanyarhoz. Nyáron, a hajózási szezonban egy pompás hajóúton is részt vehet, télen pedig egy kiadós séta keretében fedezheti fel a csodás Dőry-kastély épületét is.

Zebegény faluközpontja egyébként is bővelkedik látnivalókban, így megéri időt fordítani a Hajózástörténeti Múzeum, az Országzászló és Trianon Emlékmű, valamint a Szőnyi István Emlékmúzeum felfedezésére. Ha pedig kerékpárra pattanna, kiránduljon két keréken a Szob és Nagymaros irányából induló bicikliúton.

Akár egy könnyebb, akár pedig egy nehezebb Zebegényi túraútvonalon indulna kirándulni, egy kényelmes szálláshelyre mindenképpen szüksége lesz. Ha kíváncsi arra, hogy jelenleg milyen szabad szállások közül válogathat Zebegényben, akkor egyszerűen kattintson a www.szallaskeres.hu linkre!

 

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: