Kirándulj ősszel is, ezekre, azonban jól figyelj!

Az őszi erdő sokakat csábít ki a természetbe, ahol a lombkoronák zöldje közé a sárga, a vörös, és a barna ezer árnyalata vegyül. Számtalan lehetőség kínálkozik ilyenkor is arra, hogy szabadidőnket a természetben, nyugodt, csendes környezetben töltsük. Az Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. összefoglalta, mire érdemes odafigyelni, mielőtt nekivágnánk egy erdei túrának.

Tervezd meg az utat!

Kezdjük talán a legfontosabbal. Ha nem ismerjük az adott vidéket, feltétlenül tájékozódjunk a jelölt turistaútvonalak elhelyezkedéséről! Az erdő fái az avatatlan szemnek sokszor egyformának tűnhetnek, így nem nyújtanak kellően jó támpontot a hollétünkről. Akár több órát és sok kilométernyi gyaloglást spórolhatunk meg azzal, ha a jelölt útvonalakon maradunk.
Szeptember hava a gímszarvasok párzási időszakáról, az ún. szarvasbőgésről is nevezetes. Ilyenkor a vad gyakran megfelejtkezik szokott óvatosságáról, és akár nyílt területen, fényes nappal is megjelenik. Nincs más dolgunk, mint gyönyörködni a látványban, és örvendeni a szerencsénknek, hiszen mindennek ellenére a szarvas – csakúgy, mint a többi vadfaj – fél az embertől. A legtöbb esetben már azelőtt elmenekülnek, mielőtt mi észrevettük volna őket. Ha mégsem, próbáljunk zajtalanok maradni, és megfigyelni az állatokat ameddig lehetséges, majd néhány perc elteltével folytassuk utunkat.

Ehhez kapcsolódva még egy fontos dologra kell felhívni a figyelmet. A szarvasbőgéssel együtt, szeptember elsejétől kezdődik a gímszarvas vadászati szezonja is. Ilyenkor a vadgazdálkodó szervezetek intenzívebb vadászati tevékenységet folytatnak, hiszen a világ minden tájáról hazánkba látogató vadászok igyekeznek az áhított trófeás vadat elejteni. Ez képezi a nagyvadas vadászterületek éves bevételi forrásának javát. Így mindenkitől azt kérjük, hogy kirándulásait – akkor is, ha az táblával nincs külön jelezve – lehetőleg reggel 8 és délután 4 óra közé tervezze.

Ehető erdő?

Az őszi esők kedveznek a gombák megjelenésének. Az ilyenkor gyűjtött gomba páratlan zamata is sokakat vonz az erdőbe. Kevesen tudják azonban, hogy fogyasztási célokra személyenként és naponta csak 2 kg-ot lehetne gyűjteni az ízletes termőtestekből. A gombagyűjtés fortélyaira itt most nem térnénk ki, de azt mindenképp nyomatékosítanánk, hogy aki nem ismeri a gombákat, az feltétlenül kérje gombaszakértő segítségét! Mert hiába tudjuk, hogy minden gombát meg lehet enni egyszer, ha baj van, ez nem túl nagy vigasz.

Sok egyéb erdei növény termése is ilyenkor érik, amik szintén gyűjthetőek, és kiváló vitaminforrásul szolgálnak a téli időszakban. Ilyenek többek között a vadrózsa, és a kökény, amikkel érdemes megvárni az első deret, mielőtt gyűjteni kezdjük.

Változékony idő, réteges ruházat

Ha erdei túrára indulunk, a megfelelő ruházat kiválasztása is fontos. Az esők által felduzzasztott pocsolyák, kisebb erek, patakok kikerüléséhez, a rajtuk való átgázoláshoz nem elég az edzőcipő. A zárt, megfelelően vízzáró bakancsok használatát javasoljuk, amik elég kényelmesek a hosszabb kimozdulásokhoz is. A feltört sarok feledtetni tudja a legszebb erdei látványt is. A hűvösebbre forduló időben a réteges öltözet ajánlott. Inkább cipelni kelljen egy-egy pulóvert, mint napokig a megfázással küszködni.

Kérés évszaktól függetlenül

Az elfogyasztott szendvics csomagolópapírja, a kifogyott üdítős flakon nem való az erdőbe. Ha a teli palackot el bírtuk cipelni magunkkal, üresen se legyen teher! Kérjük ezt akkor is, ha történetesen találunk hulladékgyűjtőt az erdőben. Látni kell, hogy ezeknek az ürítése, karbantartása nem kis feladat, és nem is mindig van rá kapacitása az erdész szakembereknek. Ha a talált gomba helyét venné el, természetesen nem gond, de a kukákból kiömlő szemét látványa nem olyan, amiért az ember szívesen látogat a természetbe.

Kedvcsináló a Kisalföldről

A Kisalföldtérségében sok jelzett túraútvonalat találunk, melyről részletesebben ITT tájékozódhatunk. A túraútvonalak mellett feltétlenül meg kell említeni a különféle erdei objektumokat, melyek mindegyike szabadon látogatható. Ilyen például a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. által kezelt Boldog Mór kilátó, ami a pannonhalmi parkerdőben található, valamint a mellette elhelyezkedő Lombkorona-tanösvény. Folytatva utunkat – nagyjából egyórás sétát téve – az erdészettörténeti tanösvény bejárásával a túrázó a világörökségi helyszín közvetlen szomszédságában tehet érdekes kirándulást. Innét nem messze – Nyúl és Győrújbarát határán áll a Lila-hegyi kilátó, ahonnan remek panoráma nyílik a Kisalföldre, valamint a környező dombvidékre. Tiszta időben akár 140 km-re is elláthatunk, és a hófödte Schneeberget is megcsodálhatjuk a felújított geodéziai mérőtoronyból. A fertődi Esterházy kastély megtekintése mellett figyelembe ajánljuk a környezetében fekvő csodás, angol stílusú parkot, a Leés-erdőt. A parkerdő az egykori barokk kertművészet remeke, amely mulatóerdőként szolgált a főúri rendezvényeken.

A felsorolást még nagyon sokáig lehetne folytatni, de a terjedelem véges. További információkért az említett honlapon kívül a www.kaeg.hu weboldalt érdemes felkeresni.

 

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: