A Bakony most a szarvasoké

Szeptember beköszöntével, a gímszarvas párzási időszakára tekintettel a Keleti-, és a Déli-Bakony erdeiben gazdálkodó VERGA Zrt. ismételten erdőlátogatási korlátozást vezet be a csatolt térképeken feltüntetett vadászterületeire. A korlátozások szeptember 1. és október 15. között kerül bevezetésre, délután 16 órától reggel 9 óráig. Az intézkedés miatt kérik a túrázók megértését.

Fotó: Bakonyerdő Zrt.

A korlátozás célja, hogy a gímszarvas állomány számára oly fontos párzási időszakban az erdő- és vadgazdák megfelelő nyugalmat és csendet biztosítsanak a vadak számára. A felfokozott idegállapotban lévő szarvasbikák ilyenkor mellőzik az egyébként tőlük megszokott óvatosságot, nemcsak az éjszakai órákban, de a nappali világosban is űzik, kergetik a gímszarvas teheneket. A terület nyugalmának megtartása alapvetően szükséges ez az intézkedés, mivel a szarvasbőgés időszakában egyre többen indulnak maguk bőgést hallgatni, éjszakai túrákat szerveznek, felkeresik a vadbúvó helyeket, ami adott esetben meghiúsítja a szarvasbőgést, és ezáltal a biztonságos vadgazdálkodást is.

Éppen ezért a VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zártkörűen Működő Részvénytáraság a szeptemberi szarvasbőgés időszakára hivatkozva erdőlátogatási korlátozást rendelt el. A hatályos jogszabályok értelmében azonban az erdőterületet a nappali időszakban gyalogosan, emberi erővel hajtott kerékpárral és lóval bárki látogathatja. A korlátozás érinti a kijelölt turista- és kerékpárutakat is, azonban nem érinti a Gulya-dombi Parkerdő és a Veszprém 21-es erdőtag területét. A korlátozás időszaka szeptember 1. és október 15. között a késő délutáni és az éjszakai órákra szó (16:00 – 9:00 között).

Az intézkedésről a VERGA Zrt. értesítette az érintett önkormányzatokat, természetjárókat és a vadászatra jogosultakat, a főbb megközelítési útvonalakon figyelmeztető táblákat helyezett ki, valamint társaság honlapján felhívást tett közzé. A szervezett túrákat, rendezvényeket előzetes egyeztetés és hozzájárulás után a korlátozás ideje alatt is megrendezhetik.

Fontos tudnivaló, hogy a Bakony déli és keleti területei több mint 100 éve lőtéri területek. A szeptemberi időszakban is aktív katonai igénybevétel és éleslövészetek zajlanak a különböző szektorokban, ezért mindenképp célszerű tájékozódni az érintett katonai szervezettől (MH Bakony Harckiképző Központ) a túrázási lehetőségekről.

(Bakonyerdő Zrt.)

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: