Észt jeladós nagy sárszalonkát találtak Szegeden

Hazánkban ritkán előforduló, fokozottan védett nagy sárszalonka röpképtelen példányát találták meg gyerekek Szegeden, a Zápor-tó partján 2021. augusztus 27-én, amely műholdas jeladót is viselt – írja a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság.

Fotó: KNPI, Puskás József

A helyszínre érkező természetvédelmi őr az erősen legyengült, sovány madáron nem talált más külsérelmi nyomot, de az is kiderült, hogy Észtországban gyűrűzték és ott kapta meg a jeladót. A Szegedi Vadasparkba szállították, ám nem sikerült megmenteni az életét.

A Magyar Madártani Egyesület Gyűrűző Központja felvette a kapcsolatot észt kollégákkal, így már több információnk van erről a példányról: kiderült, hogy 2021. május 31-én gyűrűzték meg az egy évnél idősebb, hím madarat Észtországban. Az Ananass-nak elnevezett példányra műholdas nyomkövetőt is tettek, de 30 nappal később elvesztették a jelet. Az észt szakemberek szerint addig nagyon aktív volt és intenzíven mozgott a területen.

Sajnos szomorú vége lett a történetnek, hiszen a jelölés helyszínétől 1413 km-re, 2 hónappal és 27 nappal később Szegeden elpusztult, melynek okát egyelőre nem ismerjük.

A jeladót a szakemberek visszaküldik Észtországba, így az abból kinyert adatokból később még további információkhoz lehet jutni, milyen útvonalon jutott el hozzánk a madár, miután a jeladója valami okból kifolyólag már nem működött rendesen.

A nagy sárszalonka hazánkban vonulási időben jelenik meg, augusztus és október, valamint április és május között lehet nálunk megfigyelni, jóval kisebb számban, mint a sárszalonkát. Európai szinten is a sérülékeny fajok közé tartozik, a vizes élőhelyek védelme létfontosságú számára. A Magyar Madárgyűrűzési Adatbank összesítése szerint 1951 óta mindössze öt példányt gyűrűztek meg hazánkban, és egyet sikerült visszafogni, ez az eset pedig az első kézrekerülés volt.

(KNPI)

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: