A legnagyobb ökoturisztikai program lesz a Nemzeti parkok hete

Az év legnagyobb ökoturisztikai programja lesz a Magyar Nemzeti Parkok Hete, amely idén a Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztivállal együtt tartja a nyitó rendezvényét Gödöllőn – mondta a két rendezvény közös sajtótájékoztatóján az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára.

Rácz András az események bemutatóján a nemzeti parkokat nevezte az ökoturizmus legfontosabb letéteményeseinek, a gödöllői nyitó hétvégén mind a 10 igazgatóság képviselteti magát és bemutatja kínálatát, emellett a nemzeti parki védjegyes termékeket is megismerheti a közönség. A Magyar Nemzeti Parkok Hetén szeptember 13-a és 19-e között a kedvezményes lehetőségek mellett országszerte olyan programok is várják az érdeklődőket, amelyeken máskor nem lehet részt venni – tette hozzá. Szeptember 18-án kifejezetten a családok, nagycsaládosok számára is kínálnak programokat az igazgatóságok.

A Magyar Nemzeti Parkok Hete idei kiemelt vendége a 25 éves Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság, amely részese a már tíz éve formálódó Mura-Dráva-Duna Bioszféra-rezervátumnak. Rácz András a sajtótájékoztatón elmondta: az UNESCO várhatóan a napokban zárja le a jóváhagyási folyamatot, melynek köszönhetően megszületik a világ első, öt állam – Magyarország, Ausztria, Szlovénia, Horvátország és Szerbia – részvételével megalkotott, egységes bioszféra-rezervátuma. A hazánkat érintő szakaszon a Duna-Dráva mellet a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósás területeit is felöleli a bioszféra-rezervátum.

Az államtitkár beszélt arról, hogy a Barlangok és Karsztok nemzetközi éve alkalmából a Magyar Nemzeti Parkok Hetén is kiemelt figyelmet kapnak az élettelen természeti értékeink. Rácz András hangsúlyozta: Magyarországon 4150 barlang szerepel a nyilvántartásban, ebből 40 látogatható, ráadásul ezekben összpontosul az országos nemzeti parki látogatások mintegy harmada. Úgy fogalmazott: a barlangok nemcsak népszerűek, fenntartásuk és kezelésük is kiemelten fontos, éppen ezért az elmúlt 10 évben 1,5 milliárd forintot fordított az állam az élettelen természeti értékeink megóvására, összesen 175 helyszínen zajlottak beavatkozások.

A Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztivál főszervezője közölte, hogy a rendezvényük idén visszatér a járvány előtti rendjéhez. Székelyhidi Tamás elmondta, hogy 2019-ben 40 ezer érdeklődőt fogadtak, és abban bízik, hogy idén újra sok vendég lesz kíváncsi a diák- és családi programokra, kézműves foglalkozásokra, filmvetítésekre, koncertekre, szakmai kiállítókra.

A fesztivál megszervezéséhez mint főtámogató 85 millió forinttal járult hozzá a Kék Bolygó Alapítvány – közölte Krakkó Ákos kommunikációs vezető. A járvány – mint fogalmazott – sok rosszat hozott, de néhány kedvező hatása is volt, hiszen a korábbiaknál több idő jutott könyvekre és filmekre. A mindennapi tapasztalatok mellett a szolgáltatók visszajelzései is igazolják, hogy van igény a tanulásra, a tájékozódásra, de a virtuális lehetőségeknél sokkal jobb, ha mindenki személyesen részesül természetközeli élményekben – tette hozzá.

A Magyar Nemzeti Parkok Hetét szeptember 13. és 19. között rendezik meg. A nyitó hétvége eseményeit szeptember 10-től 12-ig a Gödöllői Királyi Kastélyban tartják a Nemzetközi Környezet- és Természetvédelmi Fesztivállal együtt. A rendezvény kiemelt vendége idén a 25 éves Duna-Dráva Nemzeti Park igazgatósága.

(MTI/AM Sajtóiroda)

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: