Lenyűgöző kilátás, gazdag történelem – Hódítsd meg a szepesi várat!

Mintha egy festmény tárult volna a szemünk elé, amikor megpillantottuk a bárányfelhőkkel körbeölelt, hófehér, lila, sárga és még megannyi színben pompázó virágokkal tarkított ősi építményt. Megérkeztünk. A természet lágy keretet ad a történelem hallgatag őrzőjének.

A szepesi vár vadvirágok és felhők ölelésében (Fotó: Gribek Tímea)

Még 2020 nyarán látogattunk el Szlovákiába, Szepesváralja szomszédságába, hogy megcsodálhassuk Közép-Európa egyik legnagyobb várát. A koronavírus járvány okozta korlátozások miatt akkor elnapoltuk beszámolónkat. Bár a pandémia nem múlt el, kedvcsináló írásunkat érdemes elővenni azokra az időkre, amikor szabadon, veszély nélkül kelhetünk át a határon.

Csodás Felvidék!

Ha a Felvidékre indultok kirándulni, számos csodás várat tudtok útba ejteni, legyen szó a somoskőiről, a trencséniről vagy épp az árvairól. A mai Szlovákia területén található legterjedelmesebb vár a szepesi, melyet Lőcsétől 15 km-re, keletre, Szepesváralja falu közelében fedezhettek fel. A 200 méteres mészkősziklára épült történelmi helyet két irányból is meg lehet hódítani, az építmény közelében pedig két parkoló is található.

A vár meghódítása egy rövid séta a virágzó domboldalon Fotó: Gribek Tímea

Monumentális kőfalak magasodnak a tájban

A szepesi vár óriási terjedelmével impozáns látványt nyújt minden évszakban, azonban nem csak külső adottságaival hívja fel magára a figyelmet. Amellett, hogy távolról, s közelről is pazar látványt nyújt, különlegessége, hogy az állagmegóvásnak köszönhetően a vár egész területe bejárható. Az emlékhelyet 1961-ben nyilvánították műemlékké, majd a felújításokat követően, 1993-ban az UNESCO világörökség listájára is felkerült.

Fotó: Gribek Tímea

Fedezd fel!

A belépőjegy megváltását követően sétát tehettek a várudvarban. Ezen a ponton jelenleg büfét, mosdókat, információs központot, szuvenír árusokat találhattok. Tovább haladva a nagy, füves területen színpadi programokat, lovagi tornát is szoktak tartani. A történelmi hely felfedezésekor a várfal egy részéről is körbenézhettek, mely igazán látványos, hiszen csodás kilátás nyílik a környező településekre, szántóföldekre.

A várfal egy része bejárható (Fotó: Gribek Tímea)

A külső terek felfedezése mellett több építmény és kiállítás is bebarangolható a várfalakon belül. A fellegvár és a háromemeletes román stílusú palota kettős ablakoszlopai az erődítmény leglátványosabb részei.  A régészeti leletek megismerése mellett beleshettek a fegyvergyűjteménybe, de a vár történetét is megismerhetitek a tárlatok segítségével.

Fegyverkiállítás a várban (Fotó: Gribek Tímea)

Egy kis történelem

A sziklát, amelyen a vár épült, már a kora- és a késő-kőkorban lakták. A puchói kultúra népe hatalmas és nagy kiterjedésű erődöt épített itt. A kőfalak a tatárjárás, majd Csák Máté hadai ellen is töretlenül dacoltak. Fénykorát az 1400-as években élte, amikor a Zápolyai család keze alatt számos átépítést eszközöltek. Ekkor magasították meg a vártornyot, építettek lovagi termet, palotát és kápolnát. Ha pedig a vár történetéről beszélünk, nem hagyhatjuk említés nélkül azt a tényt sem, hogy 1487-ben itt született a Habsburgok előtti utolsó magyar király, Zápolya (Szapolyai) János.

(Fotó: Gribek Tímea)

A várat később reneszánsz főúri lakhellyé alakították át. Azonban az 1700-as évek végétől a monumentális építmény nem fejlődhetett tovább, hiszen az itt állomásozó katonák pálinkafőzés közben lerészegedve véletlenül az egész várat felgyújtották. Ettől kezdve kritikus állapotba került a vár mindaddig, amíg az 1900-as évek közepe után nem kezdték el a régészeti ásatásokat, újjáépítéseket.

Kínzókamra és határtalan kilátás

Az egyik leginformatívabb pontja a helynek a kínzókamra, ahol a korabeli büntetésmódokat ismerhetitek meg, míg a gótikus várkápolnában egyháztörténeti kiállítást rendeztek be.

A várkápolna is megcsodálható (Fotó: Gribek Tímea)

Ha mindez nem lenne elég, még egy igazán látványos rész is felfedezhető az erődítményben. Csigalépcsőn tekeregve, felérve a vártoronyba 360 fokos panoráma nyílik a tájra. A Szepesség feltérképezése mellett, ha szerencsétek van, és szép, tiszta időt fogtok ki, innen még a Magas-Tátra csúcsáig is elláthattok!

A vár több pontjáról is pazar kilátás nyílik (Fotó: Gribek Tímea)

Hasznos információk:

  • Cím: Spišský hrad, 053 61 Žehra, Slovakia
  • Távolság a Budapesttől: ~ 4 óra/290 km
  • A vár két oldalán is fizetős parkolókat alakítottak ki a megközelíthetőség kedvéért.
  • Mosdó a parkolóban és a várban is található. 
  • A belépőjegy a várban váltható meg.
  • Az aktuális díjakról, nyitvatartásról a vár honlapján informálódhatsz!

 

(Gribek Tímea, Erdeiprogramok.hu)

 

 

 

 

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: