Böjte Csaba áldotta meg az emlékkeresztet a Koloska-völgyben

Böjte Csaba ferences szerzetes által vezetett „Balatoni Csillagösvény Missziós Zarándoklat” 2021. augusztus 18-án érkezett a Balatonfüredi Koloska-völgybe, ahol a szabadtéri szentmise alkalmával Csaba testvér megáldotta a Bakonyerdő Zrt. által emelt eucharisztikus emlékkeresztet.

Fotó: Bakonyerdő Zrt.

Magyarországon 1938 májusában tartották a 34. Eucharisztikus Világkongresszust, így a 2021-es esemény a második ilyen alkalom lesz. Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust eredetileg 2020. szeptember 13–20. között készültek megtartani Budapesten. Az egészségügyi krízisre való tekintettel a kongresszust 2021 szeptemberére halasztották. Az 1881 óta rendszeresen (az utóbbi időben négyévente) megszervezett egyhetes nemzetközi rendezvényen a katolikus egyház tanítása szerint az oltáriszentségben jelen lévő Jézus Krisztust hirdetik és ünneplik.

Az Eucharisztikus Kongresszus missziós keresztje egy három méternél magasabb tölgyfakereszt, melyet honfoglalás kori motívumokkal díszített bronz borítás ékesít. A jelkép mására készült el, a Bakonyerdő Zrt. felkérésére, Szalai Tamás Balatonszőlősi asztalos munkáját dicsérő 4 méter magas tölgyfa emlékkereszt. A termetes kereszt elkészítésének alapanyagként szolgáló tölgyfa, a Bakony erdeiben, gondos erdészek keze munkája által nevelkedett.

Böjte Csaba atya a szabadtéri szentmisét követően megáldotta a Gyermek Jézus kegyhely közelében felállított keresztet, melyet Zambó Péter erdőkért felelős államtitkár köszöntője követett.

Fotó: Bakonyerdő Zrt.

2020 „Minden forrásom belőled fakad.” – olvasható a kereszten.

Az erdei kegyhelyek nemcsak évszázadokkal ezelőtt születhettek, nemcsak romos, fákkal benőtt, esetleg rég elfeledett templomok lehetnek. A kegyhelyek születésében mindannyian közreműködünk, akik imádságos lélekkel, a földöntúli dolgokon kívül a természet csodáira is nyitottan indulunk útnak. Jó példa erre a Koloska-völgy, amely rendszeres állomása lett a Balatoni Csillagösvény missziónak, ahol a Bakonyerdő Zrt. erdei befogadták a zarándokokat, és ahol 2017 óta egy gyermek Krisztust ábrázoló szobor is áll. A magyar erdők nemcsak testi, hanem lelki feltöltődésünk színhelyei is. A mostani világjárvány alatt minden eddiginél többen kerestek megnyugvást és reményt a hazai erdőkben. -mondta Zambó Péter államtitkár.

Fotó: Bakonyerdő Zrt.

Hozzátette, hogy akatolikus emberek számára igen jelentős eseménynek, az 52. Eucharisztikus Világkongresszusnak ad hamarosan otthont Magyarország. A világkongresszus célkitűzései közé tartozik, hogy a katolikus vallás kovász legyen a magyar társadalomban. Ehhez kívánnak hozzájárulni a magyar erdészek is a maguk eszközeivel. Az Agrárminisztérium ezért a Miniszterelnökség kezdeményezésére, az állami erdőgazdaságokkal karöltve 21 emlékkeresztet állít a magyar erdőkben. Kereszteket, amelyek összetartozásunkra, magyarságunkra, emberségünkre emlékeztetnek bennünket, és támpontjai lehetnek az olyan együtt töltött időnek, mint amilyen a Balatoni Csillagösvény Missziós Zarándoklat is.

(Bakonyerdő Zrt.)

 

 

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: