Világrekord! Négy fiókát nevelt fel egy parlagi saspár

A világon először a Körös-Maros Nemzeti Parkban, azon belül is a Dévaványai-Ecsegi pusztákon nevelt fel sikeresen egyszerre négy fiókát egy parlagi saspár. Mostanra mind a négy fióka kirepült a fészekből.

Fotó: Szegedi Fruzsina, KMNPI

A népes szaporulatot a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel közösen végzett, szokásos nyár eleji parlagi sas gyűrűzéskor fedezték fel az igazgatóság munkatársai. “Az ellenőrzés során, legnagyobb meglepetésünkre, kiderült, hogy az egyik fészekben négy azonos korú, egészséges, szépen fejlett fióka üldögélt. A gyűrűzésre kijelölt fészkek közül ezt az egyet nem tudtuk megközelíteni, mert egy kiszáradt ágon van” – áll a nemzeti park honlapján. 

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársai június 21-én egy emelődarus kocsival visszatértek, így mind a négy fiókát kivettük a fészekből és lehoztuk a földre. Felvették különböző méreteiket, tollmintát vettünk tőlük, lábaikra pedig egyedi azonosítást biztosító ún. ornitológiai és színes gyűrűt is helyeztek. Örömmel állapították meg, hogy mind a négy fióka teljesen egészséges.

Eddig sem Magyarországon, sem a világ más táján egyetlen parlagi saspárnak sem sikerült felnevelnie négy fiókát. Arra már volt példa, hogy négy tojást raktak, illetve, hogy ki is keltek a madarak, de sajnos fiókapusztulás következett be. Nagy volt tehát az izgalom, hogy ennek a párnak vajon sikerül-e majd.

A gyűrűzést követően minden héten spektívvel és távcsővel ellenőrizték a fészket és környékét. Szerencsére semmilyen negatív eseményt nem tapasztaltak, nem volt sem kiesett, sem elpusztult fióka. Július közepén aztán találtak egy fiókát a földön. Mivel teljesen egészséges volt, ezért feltették egy magasabb faágra, ahol biztonságban volt, majd egy-két napon belül már el is repült. A következő ellenőrzésnél újabb fióka kirepülését regisztrálták, végül július utolsó napjaiban már üres volt a fészek. Két fiókát a fészek mellett találták, kettő pedig már eltávolodott onnan. Megállapították, hogy sem fiókapusztulás, sem sérülés nem következett be, mind a négy fióka egészségesen kirepült a fészekből.

Bebizonyosodott tehát, amiben a szakemberek néhány héttel ezelőtt még csak reménykedtek: megszületett a világrekord!

(KMNPI)

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: