Megújult turistaház várja a felfedezőket az Óbükk titokzatos vidékén

Az egykor munkásszállóként üzemelő Ivánka szálló ma a bakancsos turisták pihenését szolgálja. A fővárostól másfél óra autóútra egy varázslatos vidék várja a turistákat. Az Óbükk vagy más néven Heves-Borsodi-dombság vadregényes tája, gazdag növény- és állatvilága igazán figyelemreméltó, mégis szinte ismeretlen a túrázók előtt. Ebben a környezetben készült el Egererdő Zrt. legújabb turistaszállása, a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Programban. Az Ivánka szálló olyan kisebb társaságoknak kínálhat szálláslehetőséget, akik szeretnék megismerni a Vajdavár – Óbükk térségét és hosszabb- rövidebb erdei túrákra is szívesen szánnak időt az ország egyik legromantikusabb vidékén.

A Heves-Borsodi-dombság természeti szépségben, látnivalókban, erdészeti értékekben felveszi a versenyt a Mátra és a Bükk közismert tájaival. A terület talán legismertebb szépsége az Arlói-tó, amely festői környezetben, hegyek ölelésében helyezkedik el. A tó a természetjárók mellett a horgászok és a strandolni vágyók nagy kedvence is. Egy üdülőhely, a Suvadás Liget is épült a víz mentén, apró házikók, apartmanok, horgászstégek sorakoznak, és várják a látogatókat. A vidék völgyei a hegyvidékekre jellemzőek. Gyepes-völgy a völgyfenéken csörgedező patakokkal, vizes rétekkel és égeresekkel páratlan élőhelyet biztosít növényeknek, állatoknak egyaránt.

A felújított épület Ózd vonzáskörzetében, Arló községhatárban a Gyepes-völgyben, az arról leágazó Ivánka-völgy elején helyezkedik el, Járdánházán keresztül közelíthető meg aszfaltos úton. A környéken több turistaútvonal halad, és a kerékpárosok is találhatnak itt 15-20 km-es kerékpáros körtúrákat. Az épület 1965-ben épült munkásszállóként, akkor az ország legfejlettebb munkásszállójaként tartották számon. A folyosóról fűthető cserépkályhák, az öltözők, zuhanyozók, a mettlachiburkolatos ebédlő, a bodrogkeresztúri kőből készült lábazat mind az akkori technika csúcsát jelentette.

A 34 millió forintos beruházás során egy 14 fő befogadására alkalmas modern turistaházat hoztak létre. Kicserélték a nyílászárókat, az épület teljes külső szigetelést kapott, korszerűsítették a fűtési rendszert. Felújításra került a konyha, a fürdőszobák és szennyvíz tartály. Kicserélték a járófelületeket, megerősítették a külső teraszt és a korlátot. A célok között szerepel, hogy az épület hozzájáruljon a környezeti neveléshez, és erdei iskola programokhoz is lehetőséget biztosítson a térségi oktatási intézmények számára. „Az utóbbi időben sok emblematikus turistaszállás újult meg, de a Téry Ödön Programban az is feladatunk, hogy megkeressük a kisebb vagy eldugott helyen lévő turistaházakat, amelyek kevesebb figyelmet kapnak, és a program segítségével nagyobb ismertségre tehetnek szert. Reméljük, az Ivánka szállót is minél többen felkeresik majd, hiszen ez a táj mindenkit elvarázsol. ”mondta Dörnyei Kristóf, a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program vezetője.

A ház a nagy múltú Kohászok útjának nevezett turistaút mentén található, amely az észak-magyarországi kohászvárosokat köti össze. A túraútvonal Salgótarjánt, Ózdot és Miskolcot köti össze a Bükkön, Óbükkön és Karancs-Medvesen keresztül. A túramozgalom teljesítői most a fejlesztésnek köszönhetően kicsivel komfortosabban teljesíthetik a távot.

(Egererdő Zrt.)

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: