Erdei pihenők újulnak meg a Pilisi Parkerdőben

A Pilisi Parkerdő az elmúlt évek jelentős turisztikai beruházásait követően – erdei pihenőhelyek, menedékházak, kilátók felépítése és a meglévők felújítása – a kirándulóhelyeket összekötő és a Budapest-környéki erdőket átszövő, közel 1000 kilométer hosszú turistaúthálózat pihenőit és parkerdei berendezéseit is megújítja. A Magyar Természetjáró Szövetséggel konzorciumban végrehajtott fejlesztéssel így többek között közel 1000 új pad-asztal garnitúra, 100 tűzrakóhely és 32 helyen a kerékpárosokat kiszolgáló létesítmények várják a Gerecsében, a Visegrádi-hegységben, a Pilisben, valamint a Gödöllői-dombságban akár gyalogosan, akár kerékpárral kirándulókat.

Fotó: Pilisi Parkerdő Zrt.

A sikeres és egyre népszerűbb beruházásokkal összhangban – egyebek mellett a Som-hegyi Turistaház, Prédikálószéki-kilátó, Fekete-hegyi kulcsosház, Hidegvölgyi négy évszakos pihenőhely, Anna-lak – a Pilisi Parkerdő 2018-ban megkezdte teljes turisztikai infrastruktúrájának megújítását. A VEKOP és GINOP forrásokból finanszírozott, több mint 1 milliárd forint összköltségvetésű programmal az ország leglátogatottabb erdeit felkereső, évi mintegy 30 millió látogató 21. századi színvonalú turisztikai berendezésekkel találkozhat. A fejlesztés tartalmát a természetjárók civil szervezeteivel, valamint a Magyar Természetjáró Szövetséggel egyeztetve alakították ki.

„A Pilisi Parkerdő az ország legnagyobb ökoturisztikai infrastruktúráját kezeli, évente immár több mint 30 millió látogatóval. Ez a látogatószám kifejezi, milyen terhelés éri a turisztikai infrastruktúrát, amely sokszor több évtizeddel korábban létesített elemeket is tartalmaz. A Magyar Természetjáró Szövetséggel kialakított eredményes partnerségünknek köszönhetően most lehetőségünk nyílt jelentős lépést tenni a XXI. századi turisztikai igények kielégítése felé.” – mondta az átadón Reinitz Gábor, a Pilisi Parkerdő vezérigazgatója.

A program részeként nemcsak a már ismert, félrönkökből álló eszközöket, hanem új arculatú, modern vonalvezetésű és könnyen fenntartható berendezéseket is kihelyeztek.

  • Összesen 997 pad és asztal garnitúra,
  • 32 esőbeálló,
  • közel 100 tűzrakó és pihenőhely újul meg,
  • továbbá a kerékpáros és gyalogos utak találkozási pontjaira mintegy 30 helyszínen a kerékpárosokat kiszolgáló infrastruktúra is épül.

Ez utóbbi tovább növeli a 350 kilométer hosszú, kerékpározásra kijelölt erdei utakon haladó Pilis Bike erdei kerékpáros hálózat színvonalát.

A Parkerdő területén található

  • források közül 24 foglalását újítják fel,
  • továbbá sor kerül a vízfolyásokon átívelő hidak cseréjére is.

Fotó: Pilisi Parkerdő Zrt.

A most elkészült fejlesztések a VEKOP-4.1.1.-15-2017-00007-es kódszámú, „Gyalogszerrel felfedezni a Budapest környéki hegységek és a Gödöllői-dombság turisztikai termékkínálatát”, illetve a GINOP-7.1.2.-15-2017-00019-es kódszámú „Lépésekre a Dunakanyartól” című pályázatok keretében valósulnak meg, a Magyar Természetjáró Szövetség, mint projektgazda koordinálásában, a Pilisi Parkerdő gazdasággal közös konzorciumi együttműködésben. A projektelemek költsége 304 millió forint.

Az eseményen részt vett és beszédett mondott Vitályos Eszter európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár, Dalvári Vince, az Agrárminisztérium erdőgazdálkodási főosztályvezetője, Dr. Seregi János, a Magyar Természetjáró Szövetség elnökhelyettese, valamint Reinitz Gábor, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója.

(Pilisi Parkerdő Zrt.)

 

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: