A hőségben még a Szegedi Vadaspark lakói is fagyiznak

A nyári forróság ugyanúgy nem lehet meglepetés egy állatkert életében, ahogy a rendkívüli téli hidegre is fel kell készülni. A Szegedi Vadaspark gyűjteménye öt kontinens változatos élőhelyeit reprezentálja, a fagyos területekről éppúgy származik lakó, mint a fülledt trópusi esőerdőkről. Ahogy még minket, az eredetileg meleg vidékről származó embereket is megvisel a hőség, úgy ez még nagyobb kihívást jelent a hidegebb éghajlaton élő kialakult állatok számára. Ekkor fokozottan kell ügyelni arra, hogy biztosítsuk számukra a megfelelő körülményeket – de ez nem vészhelyzet, hanem a mindennapi rutin része.

A melegben jól jön egy kis frissítő (Fotó: Szegedi Vadaspark)

A vadasparki erdő árnyas, jó pár fokkal hűvösebb mikroklímát biztosít az itt lakóknak. A kifutók kialakítása során nagy gondot fordítanak arra, hogy legyenek árnyas menedékek az állatok számára, illetve a fürdőzni, dagonyázni szerető fajoknak vizet is biztosítunk, ahol megmártózhatnak.

Az ivóvíz pótlására fokozottan figyelnek a vadasparkban, sőt, egyes állatok fürdőt is kapnak slagról vagy locsolóról. Az állatszállításokat ezekben a forró időszakokban elhalasztják, hiszen semmiképpen sem akarjuk veszélyeztetni az életüket, amit egy forgalmi dugó vagy lerobbanás is előidézhet az út során.

A vízben lehet a legkönnyebben kibírni (Fotó: Szegedi Vadaspark)

Az alpakákat rendszeresen nyírják, hogy a vastag bunda alatt ne kapjanak hőgutát. A legnagyobb élvezetet valószínűleg az a különleges fagyi jelenti, amelyet a gondozók készítenek számukra, ragadozóknak pld. véres vízből, húsdarabokból, de a majmok például az embernek is gusztusosabb gyümölcsös változatát kapják.

(Szegedi Vadaspark)

 

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: