Kedvez az időjárás a védett gombáknak

Az utóbbi hetek időjárása kifejezetten kedvez a Körös-Maros Nemzeti Parkban élő védett gombafajoknak. A pusztákon, nedves réteken és árterekben szépen szaporodnak az őzlábgalócák, a csoportos csiperkék, a lemezes tinóruk és a tüskegombák.

Fotó: KMNPI

Védett gombafajaink közül tavasszal legkorábban az őzlábgalóca jelenik meg. Már április végén, május elején rábukkanhatunk a ligetes, gyepes, ligeterdős, nyílt területeken. Tetszetős, látványos, hófehér, nagyméretű gomba, kalapján tüskeszerű kinövések vannak.

A csoportos csiperkék nagyon közel vannak egymáshoz, úgy tűnik, mintha egy tönkből több termőtest jönne elő. A gomba kalapja barnás, kicsit pikkelyes, lemezkéje pedig a normál csiperkéhez hasonlóan rózsaszín. A vegyes erdőkben szeret előbújni, kedveli a fényesebb, világosabb részeket. Május végétől egészen október elejéig megtalálható, ritka gombafaj.

A lemezes tinóru nagyobb termetű, amely egyenként, nagyon ritkán pedig ún. boszorkánykörben fordul elő. Üde lomberdei faj, nem igényli a fényes, napsütéses részeket. Igazi erdei gomba, a párásabb, árnyékosabb helyeken szeret tanyázni. Jellegzetes, vastag kalapjáról a hozzáértők könnyen felismerhetik.

A tüskegomba elsősorban tölgyesekben fordul elő. Ritka, erdei faj, amely a fénytől védettebb, árnyékosabb, nagyobb páratartalmú erdőket kedveli. A csoportos csiperkéhez hasonlóan a szintén védett tüskegombánál is egy tönkről sok apró, picike lemezes gombafej fejlődik ki.

(Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság)

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: