Létrehozták az Újszülöttek erdejét

Kormányzati célkitűzés a fával borított területek növelése, ugyanis az erdő az egyik fontos eszköz a klímaváltozás negatív hatásainak mérséklésében – jelentette ki az Agrárminisztérium (AM) erdőkért felelős helyettes államtitkára csütörtökön a Baranya megyei Vajszlón.

Szentpéteri Sándor az ormánsági Vajszló erdészeti csemetekertjében 50 ezer facsemete elültetésével létrehozott Újszülöttek erdejének átadásán ismertette: a Klíma- és természetvédelmi akciótervben a kormány vállalta, hogy 2030-ig minden világra jövő gyermek után legalább 10-10 facsemetét ültet az országban.

Mint mondta, 2020 őszétől, tíz éven keresztül, minden évben mintegy 150 hektár új erdő ültetését jelenti mindez az állami erdőgazdaságok részvételével.

Közölte: az Agrárminisztérium és az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) együttműködésével megvalósuló Újszülöttek erdeje program kialakítására és további állami erdőtelepítésekre tavaly az ország klímakvóta értékesítési bevételeiből fordítottak mintegy kétmilliárd forintot.

Nagy Csaba (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője azt mondta: a családokat segítő kormányzati intézkedéseknek köszönhetően 2019 és 2020 között 3,4 százalékkal emelkedett az élve születések száma az országban, ami immár az erdőtelepítésekre is jótékony hatást gyakorol. Felhívta a figyelmet arra, hogy a száz évvel ezelőtti egymillió hektárról mára kétmillió fölé nőtt az erdővel borított területek nagysága az országban, és a kabinet programjának köszönhetően ez tovább nő.

Ripszám István, a Mecsekerdő Zrt. vezérigazgatója közölte: Baranya megyében vállalatuk több mint 50 ezer – a 2019-ben született baranyai gyermekek után 16-16 darab – facsemetét ültetett el Vajszló közelében, ezzel létrehozták az Újszülöttek erdejét.

Ismertetése szerint az öthektáros terület közel kétharmadán az Ormánság emblematikus fafaját, a kocsányos tölgyet, a fennmaradó részen gyertyánt, vadkörtét, vénic szilt és ritka elegyfajként korai juhart és bibircses nyírt ültettek el.

Hozzátette: az erdőgazdaság a program során a faültetésekbe majd az erdők gondozásába olyan fiatal, kisgyerekes családok bevonását is tervezi, akiknek szintén fontos a jövő generációk és erdeink sorsa.

(MTI)

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: