Súlyos balesetek az erdőben – Ne motorral és quaddal hódítsuk meg a természetet

Az Ipolyerdő Zrt. erdeiben az elmúlt egy évben megnövekedett a turista- és egyéb forgalom. Hétvégente rengetegen választják az erdei utak nyújtotta élményt kikapcsolódásként. A gyalogos, bakancsos turisták, a kerékpárosok mellett azonban jelentősen megnőtt azok száma is, akik motorral, crossmotorral vagy quaddal szeretnék meghódítani az erdőt.

Bár a terepi viszonyok izgalmasnak tűnnek, a motorozásnak, quadozásnak, terepjáró használatnak az erdei utakon, vagy bárhol az erdőben több okból nincs helye. Amellett, hogy szabálysértő tevékenység, az erdő flóráját és faunáját, természeti értékeit is rombolja az effajta szabadidős időtöltés. Mindezek mellett a többi túrázót is zavarja, testi épségét veszélyezteti. Itt érkeztünk el egy lényeges ponthoz. Hiszen nem csupán a bakancsos túrázók vannak veszélyben egy, a fák között cikázó, gyorsan közlekedő járműtől, hanem az is, aki annak kormánya mögött ül! Mi sem bizonyítja ezt jobban, mit a közelmúltban történt több esemény.

A térségben a legsúlyosabb, halálos kimenetelű baleset tavaly májusban történt. A rendőrségi tájékoztatás szerint Bárna külterületén öt fő egy erdei úton közlekedett motorkerékpárral. Az egyik motoros az emelkedős útszakasz végén frontálisan ütközött egy vele szemben közlekedő quaddal. A baleset következtében a 45 éves motoros olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a kórházba szállítását követően életét vesztette.

2021. április 3-án mentőhelikopter érkezett egy sérült személyért Szendehely külterületére. Itt is szabálysértő módon, erdei úton haladt terepjáróval egy férfi, felborult és a jármű alá szorult. Az eset büntetőfeljelentést vont maga után.

A hatályos jogszabályok értelmében az erdő útjai gyalogszerrel, kerékpárral és lóval használhatóak. Egyéb járművel behajtani csak erdőgazdálkodási, vadgazdálkodási vagy természetvédelmi tevékenység céljából, illetve élet- és vagyonmentés, haváriahelyzet okán engedélyezett. Szeretnénk kiemelni, hogy amellett, hogy az erdei utakon tilos a crossmotor és quad használata, ha balestet szenved a szabálytalan járművezető, a terepi viszonyok, a gyakori térerőhiány tragédiához vezethenek, hiszen a mentés, segítségnyújtás is akadályozott, nehézkes.

Kérjük, hogy megfontoltan, a szabályok betartásával használják erdei útjainkat!

(Ipolyerdő Zrt.)

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: