Természetkárosítás: virágzó kosborokat tépkedtek le a nemzeti parkban

Ismeretlen elkövetők több, mint egy tucat védett, virágzó bíboros kosbort fosztottak meg a virágzatától a Sas-hegyen – osztotta meg közösségi oldalán a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság.

Fotó: DINPI

A Life4OakForests pályázat keretében már harmadik éve természetvédelmi kezelések sorozatával igyekszik az igazgatóság a Budai Sas-hegy Természetvédelmi Terület szabadon látogatható részein a termőhelyre jellemző Pannon molyhos tölgyest kialakítani. “Vállalkozóink több hónapos fáradtságos munkával szabadították fel az elburjánzott cserjék fogságából a gyepszint érzékeny, ritka lakóit. Az előző években a lakosság is szívén viselte a frissen ültetett tölgycsemeték sorsát, több család is jelképesen örökbefogadott egy-egy példányt, szorgosan segítették locsolással az apróságokat a száraz nyár folyamán” – hívják fel a figyelemt.

Bár az idén a nemzeti park munkatársai nem fogadhattak sem lelkes önkénteseket sem gyakornokokat, de a háttérben mégis folytatatódtak az élőhelykezelések a pandémia ellenére is.

Fotó: DINPI

“Eddigi erőfeszítéseinket siker koronázta, a kőrisek árnyékában a molyhos tölgy csemeték mellett bíboros kosborok (védett, természetvédelmi értéke 10.000 Ft) tömege jelent meg a területen.”

Ezek a rendkívül látványos és jellegzetes virágzatú növények nem képesek akárhol megélni. Bár a bíboros kosbor a hazai orchideák közül gyakorinak mondható és egyetlen példánya több ezer magot termel, mégis a magoknak egy speciális gombapartnerre van szükségük a csírázáshoz, valamint a kifejlett virágzó növénynek rovarokra a beporzáshoz. Élőhelyeik beszűkülése és beporzóik egyedszámának drasztikus csökkenése miatt nem lehetünk elbízva jelenlétükben.  

“A rengeteg befektetett munka és a lakosság segítsége és gondoskodása ellenére megdöbbenésünkre kaptuk a hírt egy kedves látogatótól, hogy anyák napját megelőző napon több mint egy tucat virágzó kosbort fosztottak meg idei egyetlen szaporodási lehetőségüktől” – áll a közösségi oldalon megosztott bejegyzésben. 

Korábban pont az ehhez hasonló esetek megakadályozása miatt kerítette le az igazgatóság a legértékesebb területeit a hegynek.

 

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: