Hihetetlen aranyos sünöket engedtek szabadon a Tőserdőben

Tíz sünt engedtek szabadon a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai a Tőserdőben. Az állatok a telet a Fővárosi Állat- és Növénykert Vadállatmentő Központjában töltötték.

(Fotó: KNPI, Kiss Mónika)

A keleti sünök még ősszel kerültek be a mentőhelyre – áll a nemzeti park honlapján. Egy részük későn, nyár végén született, így már nem tudták elérni a megfelelő testsúlyt és fejlettséget, hogy átvészeljék az ínséges téli hónapokat. A sünök ugyanis téli álmot alszanak késő ősztől kora tavaszig, de megfelelő zsírtartalék és kondíció nélkül nem tudják túlélni ezt az időszakot.

A keleti sün egészen világos is lehet. (Fotó: KNPI, Kiss Mónika)

“A mentett sünök között voltak olyan példányok, amelyek valójában nem szorultak volna segítségre. Érdemes tudni, hogy október-novemberben is találkozhatunk táplálékot kereső sünnel a természetben. A szemmel láthatóan egészséges, nem sérült, szépen kikerekedett, 400-500 g-ot elért sünök ilyenkor nem szorulnak segítségre. Sőt, a felesleges befogás, szállítás nem csak kényelmetlenséget jelent az állatnak, hanem árthat is neki” – hívják fel a figyelmet a nemzeti park szakemberei.

(Fotó: KNPI, Kiss Mónika)

A szabadon engedett sünöknek ideális élőhely lesz a Lakitelek mellett található Tőserdő. Itt elegendő táplálékot és búvóhelyet fognak találni maguknak.

 

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: