Ismét vár a csillagok világa a somogyi erdőben

Újra fogadja a vendégeket a Kaposvárhoz közeli Zselici Csillagpark. A legnépszerűbb éjszakai programokra érdemes időben regisztrálni.

(Kép forrása: zselicicsillagpark.hu)

A hétvégétől visszaköltözik az élet a Zselici Csillagparkba: az országos hírű létesítményben újraindulnak a járványhelyzet miatt félbeszakított ismeretterjesztő programok, amelyek természetesen a vírushelyzet miatt fokozott biztonsági intézkedések mellett zajlanak: javasoljuk látogatóknak a távolságtartást, a maszk viselését, illetve kézfertőtlenítést. Belépéskor testhőmérsékletet mérünk, valamint a központi szabályoknak megfelelően szükséges a védettségi igazolvány, illetve mellé a személyazonosságot igazoló okmány bemutatása. 18 év alatti gyermek védettségi igazolvánnyal rendelkező felnőttel jöhet a létesítménybe, illetve nekik szükséges lehet a korukat igazoló okmány bemutatása. Egyelőre a programok szigorú létszámkorlátozással zajlanak. Ezek időpontjairól, a szabad helyekről célszerű a létesítmény elérhetőségein érdeklődni.

A látogatók biztonságára fokozottan ügyelve, az egészségügyi előírások maximális betartásával fokozatosan kezdődnek meg a természetjáró és csillagnéző túrák, valamint a Csillagvizsgáló csillagászati és természeti programjai is.

Az újranyitást már sokan várták, hiszen a Csillagpark a környék egyik legnépszerűbb úti célja. Bár a legtöbben talán az éjszakai programokra kíváncsiak, a nappali előadások és tárlatvezetések is nagyon népszerűek. Minden programra, de különösképpen az éjszakai csillagnéző túrákra és távcsöves bemutatókra érdemes időben lefoglalni a helyet. Nem véletlenül: a Kaposvár melletti zselici erdő Európában elsők között kapta meg a Nemzetközi Csillagoségbolt-park címet a rendkívül alacsony fényszennyezettségnek köszönhetően. A Csillagpark területén a legközelebbi falvak éjjeli lámpái is csak halványan pislákolnak a horizonton, ami utánozhatatlan lehetőséget kínál az égbolt megfigyelésére.

Pár héten belül a látogatók már planetáriumi vetítésekre is beülhetnek, de távcsöves bemutatókra csak a vírushelyzet javulása esetén, a lazítások későbbi fázisában kerül sor. Addig az igen népszerű „digitális” távcsöves bemutatókon vehetnek részt, ahol az égitestek távcső alkotta képét egy kamera segítségével kivetítjük.

A kínálat nem csak távcsöves programokból áll: Az érdeklődők megnézhetik az egy valódi, holdi eredetű kőmeteoritot is őrző kiállítást, illetve a Magyar Asztrofotósok Egyesületével közösen összeállított, különféle égitesteket ábrázoló, lenyűgözően szép fényképekből álló kiállítás is várja a vendégeket.

A Zselic élővilágára kíváncsiak több, mint fél tucat kijelölt túraösvényen járhatják be a környéket, amelyek között vannak rövidebb, kisgyerekkel bejárható szakaszok és edzettebb gyaloglóknak való, 10 km-es távok egyaránt. A túrák gyakori állomása a Ropolyi pihenőhely, ahol a kirándulók nemrég vehették birtokba a vadonatúj tájházat és lovaspihenőket.

A több napos programot tervezőknek a szálláshely miatt sem kell messzire utazniuk: a csillagvizsgáló közelében lévő Hotel Kardosfa*** is újra fogad vendégeket.

A Csillagparkban alkalmazott hatályos vírus protokollt az alábbi elérhetőségen tekinthetik meg az érdeklődők: Zselici Csillagpark COVID protokoll

(Sefag Zrt.)

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: