Különleges botanikus kert épült Kecskeméten

Hétvégén zajlott az új, Kecskeméti Nyírjes Modern Botanikus Kert munkacímet viselő füvészkert alapító ünnepsége.

Fotó: MTI/Ujvári Sándor

Kollár Csaba kecskeméti lakosként 5 és fél éve álmodta meg Kecskemét Belsőnyírben különleges botanikus kertjét, mely magánberuházásban és magántőkéből létesült – írja a Kecskeméti Lapok.

A terv 5 ingatlan vétele és egybeolvasztása révén 82.415 négyzetméteren valósul meg és címernövénye, ahogyan az nevében rejlik: a nyírfa. A területen eddig két öntözőkút létesült, melyek együtt percenként akár 1000 liter vizet is megforgatnak. A fák körülbelül 50 blokkban lettek telepítve, mintegy 19 méterenként találhatóak a blokkok. Itt kétféle növénytársulás található meg: az alföldi zártkocsányos tölgyes, illetve gyöngyvirágos tölgyes. Ez egy ökológiai botanikai kategória, azaz Európában őshonos módon olyan természetesen együtt élő, egymást kiegészítő fák társulása, amelyek egymást jól támogatják. Rendkívüli sűrűséggel lettek telepítve, hogy meggátolják a szántóföldről beérkező vegyszer, finompor beáramlását és hogy megfogják a szelet, vihart, gyommagokat, hogy azok a gyűjteményes részbe ne jussanak be – mesélte a lapnak Kollár Csaba tulajdonos.

Fotó: MTI/Ujvári Sándor

Az agrármérnök alapító klasszikus növénybemutatóknak szeretne teret nyitni csoportos látogatásra, elsősorban oktatási intézmények csoportjainak egészen az egyetemig, valamint évszakonként „nyitott kert” napokat tervez, s egyúttal lehetőséget kíván adni tudományos-kutatómunkának is.

A kert megálmodója így vallot terveiről a lapnak: – Úgy gondoltam, ha magamnak építek egy nívós természeti környezetet, az lesz annyira jó, hogy vétek lenne csak szűk magánhasználatban tartani. A kecskemétieknek és a környéken élő embereknek szeretnék egy olyan minőségi életteret teremteni, ami ellensúlyozhatja az urbanizációt és a természettől való eltávolodást.

A kivitelezésről a KEFAG Zrt. szakemberei gondoskodtak.

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: