Virágzási csúcs: közel kétezer volgamenti hérics bontott szirmot Csorváson

A fokozottan védett volgamenti hérics legnagyobb hazai, őshonos állománya a Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó Csorvási-löszgyepen található. Az idei virágzási csúcs idején, április 1-jén egyszerre 1688 tő sárga virágaiban gyönyörködhettünk – áll a nemzeti park honlapján. 

Volgamenti hérics Fotó: Sándor Bálint, KMNPI

Ebben az évben a szokásosnál korábban, már február elején megjelentek az első virágzó példányok. “Igazgatóságunk szakemberei kezdetben heti egy alkalommal, később még ennél is gyakrabban végezték el a számlálást” – áll az igazgatóság közleményében.

A csúcs április 1-jén következett be, ekkor a virágzó tövek száma 1688 volt.

Azóta a virágzás lefelé szálló ágban van, de még mindig szép számban láthatunk sárga színben pompázó volgamenti héricseket. A későbbiekben igazgatóság munkatársai felmérik majd a teljes állományt, azaz a csíranövényeket, a fiatalokat és a nem virágzó, idősebb töveket is megszámolják.

Volgamenti hérics Fotó: Sándor Bálint, KMNPI

A Csorvási-löszgyepen belül négy, egymástól lazán elkülönülő területrészen vannak volgamenti héricsek. A Sarkadi-dűlőn a virágzási csúcs március 24-én következett be, amikor 290 tő virágzott egyszerre.

A Körös-Maros Nemzeti Parkon belül az Orosháza melletti Tatársáncon és az Ecsegfalva melletti Ördögsáncon is vannak volgamenti héricsek, az ottani állományok azonban nem őshonosak, hanem telepítettek. A Tatársáncon a virágzási csúcs március 30-án volt, ekkor 132 virágzó tövet számoltunk.

(KMNPI)

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: