Költésre készülnek a gólyatöcsök a nemzeti parkban

A Körös-Maros Nemzeti Park pusztai területein található sekélyvizű mocsarakban, régi szikkasztókon és a laposokon visszamaradt vizeken a gólyatöcsök már foglalják költőhelyeiket – tudtuk meg az igazgatóságtól.

A hazai gólyatöcs állomány hosszútávú vonuló. Ezek a partimadarak a telet a trópusi Afrikában töltik, ahonnan március-áprilisban érkeznek meg. A költési időszak végén igen hamar, már augusztusban elvonulnak.

A Körös-Maros Nemzeti Park Kardoskúti Fehértó részterületén a tél végi csapadéknak köszönhetően idén a szokásosnál több alkalmas költőhelyet találnak a gólyatöcsök – áll a nemzeti park honlapján.

A telelő területről visszatért madarak párt választanak maguknak és szorgalmasan táplálkoznak. A tojásrakási időszak kezdetéig a most kiválasztott költőhelyek, az időszakos sekélyvizű területek vízszint-ingadozását követve, még változhatnak.

A gólyatöcs népies neve széki gólya, mivel ez a fekete-fehér színezetű, hosszú lábú parti madár a gólyára emlékezteti az embereket. Ügyesen gázol a sekély vizekben, így kapja el a vízi rovarokat és más gerincteleneket.

A gólyatöcsök a sekély vizű területek által körbevett, védett költőhelyeken laza telepeket alkotva májusban és június elején 3-5 tojásból álló fészekaljakat raknak le. A kotlási idő 25-26 nap, a fészekalj megsemmisülése esetén pótköltés előfordulhat. A fiókák egyhónapos korukban kezdenek repülni, de a családok ezt követően is együtt maradnak.

(Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság)

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: