Megújulnak a Bakony erdei szálláshelyei

Az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ támogatásával, a Téry Ödön Nemzeti Turistaház fejlesztési Program keretében a Bakonyerdő Zrt. több szálláshelyén is fejlesztés, korszerűsítés zajlik. Cikk a Bakonyerdő Zrt. áprilisi számából.

A Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program célja, hogy az ország aktívés ökoturisztikai szempontból vonzó térségeiben bővítse a korszerű, jó minőségű, megfizethető szálláshelyek számát, elsősorban meglévő, működő épületek fejlesztése vagy felújítása által. A megvalósult fejlesztések révén Társaságunk vendég- és kulcsosházai igazodni tudnak azokhoz – a használók által megfogalmazott –, már-már elvárt igényekhez, hogy a kényelem biztosítása mellett megmaradhasson az erdei élmény lehetősége is.

A Németbányai vendégház korszerűsítése során az energiahatékonyság javítása, a téli fűtési hőveszteség, a nyári hőterhelés elkerülése, valamint a magasabb komfortfokozat biztosítása érdekében 2019-ben homlokzati hőszigetelést és külső nyílászárócseréket hajtottunk végre. A 2019. évi fejlesztés 4 millió forint támogatást kapott.

Németbányai vendégház

A Hubertlaki Kulcsosház szigetszerű napelemes rendszerrel és a ház vízellátásának kiegészítését szolgáló fúrt kúttal bővült. Az épülethez kapcsolódó, 2019. április 8. – 2020. június 30. közötti időszakban lezajló fejlesztés, teljes költségigénye 25 998 000 forint volt. A felmerült költséghez az AOFK 23 millió forint támogatást adott. A fennmaradó összeget a Bakonyerdő Zrt. saját forrásból egészítette ki. A fejlesztés két ütemben zajlott. Első lépéseként 2019-ben megépült a napelemes rendszer a főépület északnyugati oldalán található tisztásra. Ezt követően 2020-ban további fejlesztés során 122 m mély, a talajvizet acélcsővel kizáró fúrt kút telepítési munkálatai zajlottak. A megújuló energia felhasználása és a megtermelt energia tárolására kialakított akkumulátorrendszer biztosítja az egész éven át történő kihasználás lehetőségét. A kút nagy biztonsággal, folyamatosan elérhetővé teszi a tisztított vizet.

Hubertlaki Kulcsosház

A Bakonyi Kisbetyár Erdészeti Erdei Iskola fejlesztésének kivitelezési munkái március 31-én fejeződtek be. Az épület az energiatakarékosság és költségcsökkentés jegyében elvégzett munkákkal újult meg, ennek során a jelenlegi fűtési rendszer (cserépkályha) biztonságosabbá tétele, automatizálhatósága, az épület energetikai korszerűsítése (homlokzati hőszigetelés, nyílászárók cseréje) megújuló energia felhasználásával valósult meg. Új eszközök beszerzésére is sor kerül, a szobákban teljes egészében kicserélődtek a berendezési tárgyak, bútorok, az erdei iskolához kapcsolódóan bővülnek a játszótéri elemek, az erdőpedagógiai foglakozások alkalmával használt eszközök egy része (távcső) is kibővül. Az AÖFK 57,4 M Ft támogatását a Bakonyerdő Zrt. 4,5 M Ft-tal egészítette ki.

Bakonyi Kisbetyár Erdészeti Erdei Iskola

A Hódoséri Vendégházhoz kapcsolódóan a környezettudatos szemléletet támogatva az épületen a 2020. október 1–2020. december 31. közötti időszakban lezajló fejlesztéssel egy, a hálózatra termelő napelemes rendszer került kiépítésre, aminek eredményeként a vendégház villamosenergia-fogyasztása csökkent. A projekt teljes költségvetése: 11 millió 492 ezer forint. A vendégházon 60 napelem segíti a energiaellátást.

Hódoséri Vendégház

A turistaház-fejlesztési program ötödik helyszíne a Kis Rodostó Kulcsosház lesz. A Badacsony hegy oldalában található, a bakancsos turizmus kedvelőinek kialakított szálláshely vízellátása nem megoldott. Az ivóvízellátás biztosítására 120 méter mély kút fúrása szerepel a terveink között a szükséges gépészeti munkákkal, valamint egy zárt szenynyvízgyűjtő akna megépítésével együtt.

Kis Rodostó Kulcsosház

A beruházást 2021. november 30-ig kívánjuk megvalósítani. A Kisfaludy Szálláshely-fejlesztési Konstrukció – magánszálláshelyek és egyéb szálláshelyek fejlesztése elnevezésű pályázat támogatásával beltéri és kültéri eszközök, úgymint bútor, komód, éjjeliszekrény, lámpa, konyhatechnológiai eszközök, porszívó, pad garnitúrákat szerztünk be 2 M Ft értékben.

Bakonyerdő Zrt. – Vállalati újság, 2021. április, 1. szám

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: