Hogyan viselkedjünk a vadon élő állatokkal?

Az állatok életében a tavasz jellemzően az utódaik világra hozásának időszaka. Ez különösen veszélyes állapot mind az anya, mind az utódok számára, ezért nekünk embereknek ilyenkor még óvatosabban kell mozognunk a természetben – hívja fel a figyelmet a Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt.

Fotó: Szabó István, nyugalmazott erdész (KEFAG Zrt.)

Az év kezdetétől gyakrabban találkozhatunk kicsinyeiket vezető anya-, vagy „elfektetett” apró állatokkal az erdőben. Mivel az újszülött szarvasfélék (őz, dámvad és gímszarvas) nem tudnak lépést tartani az anyjukkal, ezért a mama gyakran elfekteti kicsinyét amíg pl. táplálkozik, hogy legyen teje a szoptatáshoz.

Ilyenkor jön a jószándéktól vezérelt kiránduló

“Nagyon sok ember esik ilyenkor abba a hibába, hogy az elveszettnek hitt állatot megsimogatja, ami azzal a súlyos következménnyel járhat, hogy az anyja nem ismeri meg a szagáról a saját kicsinyét, ezért sorsára hagyja” – írja Makra Zsuzsanna, az erdőgazdaság PR referense.

A KEFAG erdészei is tapasztalták, hogy a kirándulók az árvának gondolt állatot haza- vagy egy közeli szakemberhez viszik. Ezeknek a „talált” állatoknak az életben maradási esélye igen csekély, mert a felnevelésük egy ember számára nehéz.

Például egy őzgidát 3 óránként kecsketejjel kell cumiztatni 2 hónapon keresztül, sőt eleinte még a fenekét is törölgetéssel kell ingerelni, hogy széklete legyen.

Befogadva (Kefag Zrt.)

Amennyiben sikerült egy hím egyedet hazavinnünk és felnevelnünk, 1 éves korára már olyan agancsa képződik az őzbaknak, amellyel akár játékból is komoly sérülést tud okozni.

Mindezek fényében, ha természetjárásunk során vadon élő állattal találkozunk, a lehető legjobb, amit tehetünk, hogy

megállunk, és csendben megvárjuk, amíg a vad eltávolodik tőlünk.

“Vegyük észre, hogy a természetben az állatok vannak otthon, mi emberek csak vendégek vagyunk, viselkedjünk is úgy, mint vendégségben” – hívja fel a figyelmet az erdőgazdaság.

“Megmentve” (Kefag Zrt.)

Befogadott állatok az erdei iskolában

A KEFAG Zrt. által üzemeltetett Vackor Vár Erdei Iskolában is gyakran megfordulnak mentett állatok, miután a kirándulók megsajnálják őket erdőjárás közben. “Így voltunk kénytelenek felnevelni – eleinte a házban, majd szabadon engedve az erdőben – egy őzbakot és egy dámszarvast kecsketejjel, két borzot macskatápszerrel, valamint többféle madarat is különböző kukacokkal” – áll az erdőgazdság közleményében.

Sétáink vagy sportolás során maradjunk a kijelölt túraútvonalakon, ösvényeken! 

Sétálnál egyet a Kecskeméti Arborétumban? Felfedeznéd a Nyíri-erdőt? Tippekért és infromációkért látogass el a KEFAG Zrt. honlapjára>>>

 

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: