Kamerákkal figyelik a farkasokat, hiúzokat a Bükki Nemzeti Parkban

„A tíz hazai nemzeti park az elmúlt tíz évben 76 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket, több mint 270 beruházást, projektet hajtottak végre a nemzetipark-igazgatóságok, mintegy 24 ezer hektáron javították a természeti környezetünk állapotát” – mondta Rácz András, az agrártárca környezetügyért felelős államtitkára az M1 Kék bolygó című műsorában.

Mindezek mellett az állat- és növényvilággal kapcsolatos kutatás és információszerzés is fontos feladat. Kleszó András és Kozma Attila, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai vadkamerákat helyeztek ki, hogy a farkas- és a hiúzállományról minél több adatot gyűjtsenek.
Ha mozgás közben, észrevétlenül és zavarásmentesen szeretnének felvételeket rögzíteni, a szakembereknek érdemes utak, ösvények közelébe kihelyezni az eszközöket.

A Bükki Nemzeti Park területén vadkamera-hálózat üzemel.

Vannak fix és ideiglenesen kihelyezett felvevőberendezések is. A kamerák egy kis álcázással szinte láthatatlanná tehetők. Már sok-sok pillanatot örökítettek meg a Bükkben élő farkasok életéről.

Elsősorban egyedszámot próbálunk megállapítani, a területhasználat dinamikáját, milyen ciklusokban, milyen időközönként térnek vissza egy adott területre a felvételek alapján, amelyek az egyedek azonosítását is lehetővé teszik, illetve információt kaphatunk az az évi szaporulat számáról, a túlélés sikerességéről, tehát minden életjelenséggel kapcsolatban információt nyerhetünk – magyarázta Kleszó András, a Bükki Nemzeti Park munkatársa.


Üvöltő farkas a Bükki-fennsíkon (Videó: BNPI)

A vadkamerák egész évben üzemelnek, így a nagyragadozókon túl más állatok is gyakran kerülnek lencsevégre.

Számos, ritka és különleges felvétel gyűlt össze az évek során, amelyet a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság YouTube-csatornáján bárki megtekinthet.

Úgy gondoltuk, ha már vannak ilyen felvételeink, akkor próbáljuk meg minél inkább közzétenni ezeket. Korábban is használtunk már ilyen felvételeket például a környezeti nevelés során, iskolás csoportoknak mutatunk ezekről az állatokról látványos és érdekes felvételeket. A diákoknak mindig élmény, mert a természetben tudják megfigyelni azokat az állatokat, amiket máskor talán csak állatkertben láthatnak. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a legszélesebb közönség is nagy érdeklődést mutat az erdőben készült felvételek iránt – egészítette ki munkatársát Kozma Attila.


A kamerák nem csak a farkasok jelenlétét rögzítik (Videó: BNPI)

Olyan felvételek készülnek, amelyeket emberi szem aligha láthatna élőben. Ilyen például a portyázó vadmacska vagy az éjszakai felvételek nagy része. A vadkamera még a félénkebb állatokat is megörökítheti. Ezért is különleges ez a nyestről készült videó. Az állatokat olykor egész közelről leshetjük meg, máskor pedig különös viselkedésükre csodálkozhatunk rá.

„Például vannak olyan felvételeink, amelyeken láthatjuk, hogy a fiatal szarvasok egymással hogyan játszadoznak teljesen felszabadultan, vagy például meg lehet figyelni közelről az üvöltést hallató rókát vagy illetve farkast is” – mondta Kozma Attila.

Érdemes figyelemmel követni a nemzeti park videócsatornáját, mert hetente-kéthetente újabb videók engednek betekintést a Bükk mindennapjaiba.

(hirado.hu)

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: