Az erdei és a vízi élővilágot mutatja be a kirakatkiállítás

Az Erdei ösvényeken, vizek hullámain kirakatkiállítás április 1. és május 2. között látható Debrecenben.

Fotó: Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft.

A Természettár Erdei ösvényeken, vizek hullámain című kirakatkiállítása Debrecenben a Kölcsey Központ Hunyady utca felőli oldalán látható egy hónapon keresztül – írja a HAON

Váradi Zoltán, a Természettár vezetője a kirakatkiállítás kapcsán a Hajdú-Bihar megyei hírportálnak elmondta: az erdő sokaknak egy hely, ahol kellemesen sétálhatunk az árnyas fák alatt madárdalt hallgatva, nagyokat lélegezve, ugyanakkor az erdő sokkal több ennél. – Egy varázslatos hely, mely tele van titkokkal, ahol a fák egymással beszélgetnek, a madarak ádáz harcot folytatnak a szerelemért, a rovarok különös összeesküvéseket tervezgetnek, ahol egyszerre történik születés és elmúlás. A talajban tekergő gyökerektől a lombkorona legfelső csúcsáig minden szintjén pezseg az élet. Víz nélkül pedig nincs élet. Azt mondják, a víztükör megnyugtatja az embert, a rajta megcsillanó napfény simogatja a lelket. A vízi élővilág több mint lenyűgöző. Halak suhannak, mint madarak az égen, békák kuruttyolnak a parton, a sűrű nádasban is neszez valami. Minden rejtőzködik. Egyesek lesben állnak zsákmányra várva, mások védelmet keresnek az áthatolhatatlan hínárosban. Pillanatról pillanatra történik valami, egyetlen vízcseppben is. Bárhol vagyunk a természetben, olyan csodák várnak ránk, melyeket látva rájövünk, milyen fantasztikus a világunk és mennyi mindent nem láttunk még – mondta Váradi Zoltán.

Fotó: Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft.

A Természettár vezetője a Naplónak arról is beszélt, hogy a kiállítás egyik része kifejezetten az erdei, míg másik része a vízi élővilágot mutatja be.

– A kirakattárlat összeállításánál törekedtünk arra, hogy csakis olyan fajokat mutassunk be a közönségnek, amelyek a környékünkön is honosak. Hegyvidéki vagy egzotikus trópusi fajok nem szerepelnek a kirakattárlaton. A célunk az volt, hogy nekünk debrecenieknek, illetve az Alföldön élőknek ez a kiállítás támpont lehessen a kirándulásainkhoz. Az erdei élővilágot felvonultató részen többek között a sün, az illatos ibolya, különféle lepkék és több madárfaj is látható, a vízi élővilágot bemutató rész pedig tükrözi azt, amit a cívisváros környékén, egyebek mellett a Fancsikai- vagy a Vekeri-tó környezetében láthatnak a kirándulók. Mostanra kitavaszodott, a jó idő pedig vonzza a szabadba vágyókat. A kiállítást megtekintve érdemes lesz útra kelni, és Debrecen környékén is felfedezni azokat az élőlényeket, amelyeket a kirakatban megcsodáltunk – tette hozzá Váradi Zoltán.

(haon.hu)

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: